Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

På och avklädning

Skapad 2016-09-26 15:01 i Pysslingen Förskolor Myrängens Förskola Pysslingen
Verksamheten genomsyras av det omsorgsfulla lärandet, där varje barn ges goda didaktiska förutsättningar/utmaningar för att varje barn ska kunna utvecklas i sin fulla potential.
Förskola
Syftet med denna aktivitet är att utveckla sin förmåga att samarbeta och arbeta med kroppsuppfattning.

Innehåll

VAD ska utvecklas/utmanas?

Utveckla förmågan att att ta hänsyn, viljan att hjälpa, samarbeta, samtala, reflektera och utveckla sin kroppsuppfattning genom att använda sig av fin och grovmotoriken för att få på och av sig kläderna. Barnen får även möjligheten att utveckla sin förmåga att samtala, reflektera och ställa frågor genom att använda sig av klädschema och kläder som objekt.

Genomförande/HUR:

Vem/vilka:

Den här aktiviteten berör hela barngruppen och alla pedagoger. Däremot sker på och avklädning i mindre grupper, oftast sin egen bordsgrupp och ibland andra smågrupper utöver bordsgrupperna för att skapa mindre sammanhang och ett lugn i hallen.

Förberedelser: 

Förbereda ett visuellt klädschema för barnen som synliggör vilka kläder som kan vara bra att ha just den dagen. 

Aktiviteter:

Pedagogen förbereder barngrupperna/barngruppen före på-och avklädning innan det är dags att gå in/ut.

Vid avklädning så börjar vi i första delen av hallen där vi tar av oss skorna och ställer skorna på hyllan för att sedan gå till den större delen av hallen för att ta av sig kläderna och hänga upp dem på kroken samt lägga mössor och vantar i sin låda.
När det är dags för av och påklädnad så uppmuntrar pedagogen som är med barngruppen i hallen att testa själva, ta ansvar och hjälpa varandra. I och med klädschemat för påklädnad inbjuder det till samtal och reflektion med varandra där dem kan berätta vilka kläder som behövs för just den dagen.

Efterarbete:

Under vår checkpoint vi pedagoger har en gång i veckan ser över våra pedagogiska planeringar och vidareutvecklar dem om det finns ett behov utav det. Barnen är även delaktiga i lärloggar som upprättas utefter aktiviteten där de själva får möjligheten att reflektera kring sitt lärande.

 

 

 
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: