Ämnen:
Bild, Samhällskunskap, Svenska, Historia, Geografi
·
Årskurs:
4
Friskolan i Kärna, Grundskolor · Senast uppdaterad: 26 september 2016
Sverigekunskap befästs genom olika ämnen.
Vi startar upp projektet med ett studiebesök på Naturhistoriska museet. Där får vi kunskap om Sveriges olika landskap och deras landskapsdjur. Eleverna tar del av hur de olika djuren ser ut, vad de lever av, vilken naturtyp de trivs i etc. I skolan arbetar vi sedan med att söka information om ett landskap per elev på NE.se. Vi arbetar med att skriva minnesanteckningar från en längre text för att sedan renskriva den på dator. Eleverna lär sig hur man skapar ett dokument i pages, hur man klipper in bilder och hur man skriver ut. Fokus ligger på det svenska språket med stor bokstav och punkt. Att namn på städer, landskap, sjöar, berg osv skrivs med stor bokstav. Samma procedur upprepas sedan på ett förhoppningsvis än mer självständigt sätt vad det gäller landskapsdjuren, genom skolmaterialet Zink Zack. Eleverna kommer sedan på bilden av få vetskap i hur man kan teckna ett djur och de kommer att få måla sitt landskapsdjur. Avslutningsvis kommer texter och bilder att sammanställas och redovisas för övriga i klassen.
Vi ser också på filmen Geografens testamente där eleverna följer med på en resa genom Sverige.
Centralt innehåll (12)
Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
Jordbrukets omvandling och dess konsekvenser för människor.
Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.
Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter