Skolbanken Logo
Skolbanken

TEMA FÄRGER

Pysslingen Förskolor Riddarborgen, Pysslingen - slutgallrad · Senast uppdaterad: 14 februari 2017

SYFTET:Vi upprättar en pedagogisk planering baserad på vårt vardagsarbete. Vi har i vår veckoplanering tre dagar i veckan som Tema arbete, innehållet planeras i denna PP.Vi utgår ifrån barnens intresse om färger. Under trygghets perioden observerade vi barnen i mindre grupper upptäckte att barnen är nyfikna om färger.

Strävansmål:

  • se köppling till läroplanen:

VAD ska utvecklas/utmanas?

Vi vill utmana barnen  till at utveckla förmågan att kunna känna igen färger, kunna experimentera med dem olika färgerna,samt kunna identifiera färger i  inne och ute miljöer/naturen.

Vem/vilka:

Alla barn och tre pedagoger. Vi  har delad barnen i mindre grupper för att sträva efter målet  och kunna ge bättre stöd till det enskilda barnet och hela gruppen. Vi har  tre grupper med 4 barn och en pedagoger. Deras interesse i nuläget är färger.  Kompetentmässigt  befinner dem sig  i medel nivå som ska utmanas utvecklas till en högre nivå.

Förberedelse:

vi uppmärksammar barnen  på v ad som ska hända

 Aktiviteter:

Utgår alltid ifrån barnens intresse om färger  kommer lägga upp aktiviteterna så att barn har möjlighet att utforska färger i olika sammanhang samt i ute och inne miljöer.

Tillfälle nr 1:

Pedagogen är Mojgan med 3 barn i åldrarna 3 till 4 år

När vi jobbar i små grupper samarbetar vi på ett bättre sätt och det blir mera kommunikationer och vi för bättre kännedom om färgerna. Vi synliggör lärande processer hos barnen på ett enkelt sätt och i ett trygg och lugnt tempo. Vi vill även barnen ska få känna hur det är att tillhöra en grupp och arbeta tillsammans och lyssna på varann, våga prata mer inför varandra och att få känna att man lyckats. Vi vill att barnen ska få uppleva, Vad färgerna heter och hur man blandar färger och skapar nya färger och få kännedom av att färgerna finns överallt och man kan ha roligt med dem i olika ämnesområde.Pedagogen dukar fram bordet med 3 glas vatten och 3 grundfärg i form av vatten färg och 3 penslar och 3 papper och barnen tittar på färgerna och ett barn börjar ta ett penseln och trycker in det i ett färg och snurrar penseln i det färg. Sedan tar hon upp penseln i ett glas vatten och börjar skratta mot pedagogen. Det barnet ser att vattnet i glaset har fått samma färg och hon säger titta fröken! Det är grön! alla provar och se va roligt kan vattnet få samma färg som är på penseln. De blandar färgerna och skapar nya färger. De kan säga namnet på färgerna som skapas.Några kompisar kommer fram och upptäcker deras experiment och vill gärna prova på.

 Tillfälle nr 2:

Pedagogen är Teuta med 4 barn i åldern 3 till 4:

Aktivitet 1:Vi har utgått ifrån vårat tema om färger och valt att undersöka färgerna i olika sammanhang.Vi har fortsatt arbetet med tema färger i både inne och ute miljön.Vi började  med  att leta efter färger grön och gul i naturen,vi hittade massor med löv i dem färgerna.Vi plockade löven tog det med oss till avdelningen.

Aktivitet  nr 2:Tutti med 4 barn 3-4 år

Vi reflekterade tillsammans med barnen om dem två färgerna,vi frågade barnen om dem kommer ihåg vart någonstans vi plockade löven?Från skogen - svarade demKommer ni ihåg vilka färger skulle vi leta efter när vi var i skogen?Grön och gul- svarade barnen.Efter reflektionen plockar vi fram löven och introdcerar dem för barnen som ville göra en höst tavla.Barnen sitter en lång stund och gör dem fina höst tavlorna i gul och grön färg.

Aktivitet nr 3:tutti med 4 barn 3-4 år

Denna gång undersöker vi dem två färgerna, men den här gången i flaskfärger.Vi plockar fram vatten  och färgerna.Barnen börjar titta på färgerna och kommunicerar kring dem.Titta gul som solen-säger ett barn.Grön som mina strumpor -säger en annan. Och så börjar dem blanda vatten och färger.Nu är vattnet gult fröken ,och mitt vatten är grönt nu.Dem blandar och experimenterar en lång stund.Laban upptäcker att när han blandade grön och gul får han en annan ny färg.Oj titta fröken jag fick ljus grön.

Tillfälle nr 4:3 pedagoger  och hela barn gruppen.

 Vi på Violen jobbar aktivt med vårat tema,barnen tycker att det är roligt att jobba med dem olika färgerna.Vi har fortsatt att skapa höst tavlor men denna gång har vi tilllagt  färgen brun också.En dag när vi va i naturen och letade efter föremål i grön och gul så kommunicerade barnen med varandra och uppmärksammade  vi  att dem upptäckte att träden har en anorlunda färg dvs att trädet var inte grönt eller gult det var i färgen brun. Vi samlade alla barnen med varsin papptallrik med färgen brun i och ett varsitt papper, några valde att doppa handen i färgen,vissa målade sin hand med hjälp av en pensel. När deras hand var täckt med färg så satte dem ner handen på pappret så de blev deras eget handavtryck. Handavtrycket föreställde ett träd där fingrarna var grenar. Barnen hade plockat löv ute i skogen, dem fick en varsin pensel med flytande lim att pensla på löven, så satt dem fast löven på "grenarna". Barnens händer blev ett fint höst träd, blev jätte fin.

Tillfälle nr 5:pedagogen är Anna med 4 barn 3-4 år

Som ni alla vet så jobbar vi med temat färger. Några barn fick stanna inne på förmiddagen. Dem fick en uppgift att göra frukter.Vi tog fram frukterna: mandarin , päron, äpple och banan. Barnen fick välja en av dem frukterna och skapa en likadan.jag började skapandet med att introducera alla föremål som skulle användas.Dem skapade frukterna med hjälp av

:Folie 

Silkespapper

Limm 

Målarfärg ( röd,grön,gul,orange)

 Barnen tog en bit folie och började knögla och forma foliet i samma form som deras valda frukter som dem hade framför sig.När dem hade format klart så limmade dem på en bit varsitt Silkespapper i färgerna röd,grön,gul och orange (beroende på vilken frukt dem hade valt.) För att få färgerna från pappret att synas mer så fick dem en varsin pensel , så att dem kunde måla på Silkespapprett i samma valda färg. Alla dem gjorde ett utmärkt jobb med en posetiv inställning. När dem var klara och la sina frukter på tork så samlades vi vid ett bord för de va dax att äta en riktig frukt . Barnen ville självklart äta den frukten som dem hade skapat , medans dem satt och åt så kunde vi sitta med barnen och reflektera om vad dem hade gjort, skapat och vilka färger vi hade använt. 

 Tillfälle nr 6:Pedagogerna Anna och Tutti med hela barn gruppen.

Vår tema "Färger" fortsätter på Violen. Barnen har utvecklat förmågan att känna igen färger och det är roligt för dem. Vi arbetar kontinuerligt att utmana barnen till olika skapande förmågor, så vi erbjuder de olika material att skapa med. Syftet med projektet är att barnen fördjupar sina kunskaper i skapande aktiviteter och utvecklar förmågan att använda sig av olika material och skapa med olika tekniker. Vi utgår alltid ifrån deras interessen och vårt tema på avdelningen som är "Färger".Vid denna tillfälle när vi hade kulmålning så fick barnen använda sig av sina favoritfärger. På ett framdukat  bord hade vi lagt fram papper i olika färger och flaskfärger.Barnen fick välja papper och färg som de tyckte om (deras favoritfärg). Vi la pappret på brickor/lådor, sedan fick barnen två träkulor var som de fick rulla på papper genom att röra på brickorna. barnen tyckte det var väldigt spännande då några ville blanda två färger och rulla kulorna på. Vi upptäckte att vi fick helt nya färger när vi blandar dem olika färgerna. Vi kommer att fortsätta att utmana barnen genom att experimentera med färger, använda olika material och tekniker.

Tillfälle nr 7:pedagogena Anna och Teuta med 8 barn.

Vi arbetar kontinuerlig med att utmana barnen till att utveckla olika matematiska förmågor och att kunna upptäcka matematik i olika sammanhang. Denna tillfälle ville vi utmana barnen att utveckla förmågan att  kunna känna igen begreppet mängd dvs lite och mycket.

Vi använder oss av  återvinnings flaskor som vi hade samlat på avdelningen. Barnen fick välja varsin färg och vi började med att hälla färger i flaskor.

Vi häller färg i flaskor och barnen börjar kommunicera med varandra,jag har lite färg, jag också,jag har också lite färg,jag har orange,jag har svart som min tröja och jag har bara lite färg. Jag har gul som solen och så fortsätter reflektionen kring mängden och färgen som de hade framme.

Jag (Tutti) frågar barnen:"Vad tror ni det händer om vi fyller flaskan med vatten?"Barnen tittar på varanda.

Vi provar  och ser vad som hände-säger pedagogen.

Med hjälp av en karaff fyller vi på flaskorna.

Kan ni skaka flaskorna nu?-  frågar pedagogen.

Barnen skakar och upptäcker att de får flaskorna fylld av färg.

Oj titta vad mycket färg.

Vad tror ni hur fick vi så mycket färg?

Det blev tyst en stund.Vi skakade dem och det blev mycket färg-svarar ett barn.

Pedagogerna och barnen reflekterar omkring begreppet mängd och förklarar för barnen hur det blev med färg blandningen.

I den här aktiviteter har vi utmanat barnen att utvecklat förmågan och kunna urskilja begreppet mycke och lite samt övat på samspel och turtagning

Tillfälle nr 8:hela barngruppen tillsammans med tre pedagoger

Morgonsamlingar är ett bra tillfälle för att utföra ett av läroplanens mål. Barnen visar stor intresse för att leka olika lekar med inriktning matematik. Det gäller att vi pedagoger kan anpassa verksamheten i förskolan genom att följa barns intresse mot lärorika lekar. Så att vi kan kombinera lek och matematik på ett roligt sätt under dagen. Barnen hittar färgerna överallt i olika material. Här ser man på bilderna att färgerna finns i tyg och plast. pedagogen ställer fram en låda med klossar i olika färg och storlek. Hon presenterar materialet och ett barn går runt i samlingen och säger varsågod och ta! Då tar barn och vuxna varsin kloss. Dem långa kloss med 4 pluppar är vuxna och de korta kloss med 2 pluppar är barnen. Pedagogen förklarar för alla varför vuxna har långa kloss, det är för att vuxna är längre än barnen. Efter att alla har fått varsin kloss, ett barn eller en vuxen säger namnet på kompisen och hon/han lägger sin kloss på mitten av mattan och berättar för alla att vilket färg har klossen i handen. Vissa barn räknar plupparna på klossen och hjälper sina kompisar och alla lär sig om färgerna och siffror. De lär sig tur tagning och koncentration förmågan utvecklar. Tillslut alla eller ett barn hjälper till och räknar alla barn och vuxna som är under samlingen eller dem barn och vuxna som finns inte på samlingen. Barnen tar mycket ansvar i de aktiviteten och visar stor intresse. Vi utvecklar barnens förmåga att komma ihåg, räkna och säga namnet på kompisarna ,barnen i ett enkelt och rolig lek utvecklar språk och matematik förmågan, att ta ansvar och vara delaktigt. Vi byter ut materialet. Det kan vara lego, tyg, pinnar knappar eller färg flaskor. Vi pratar om materialets färg och storlek och barnen känner på materialet och kan säga om den är mjuk eller hård.Barnen tillsammans med pedagoger utvecklar sin kompetens och kunskap. Att kunna våga och ta ansvar och prata i grupp och enskild. Det är också viktig att barnen känner att de kan vara med och påverka genom att ge dem ökad ansvar utifrån mognad får de vara med och lägga upp dagen och välja vilka aktiviteter som de vill arbeta med. Vi låter barnen provar nya saker och det är härlig och se dem växer!

Tillfälle nr 9:

På våra dagar på Violen pratar vi nästan varje dag om form och färg. Barnen har många funderingar och frågor. De ser färgerna överallt både inne och ute och pratar om det hemma också. Förskolan har stor ansvar för att barnen upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker. Vi utmanar barnen efter deras intresse och förmåga. Vilket gör att de känner sig bekräftad och glada. Tema arbete fortsätter på Violen genom att pedagogen valde en grupp av barn i olika åldrar. I alla tema arbete vi använder oss av ordet "FIGA" vilket innebär att förbereda, introducera, genomföra och analysera. Syftet med detta aktivitet är att barnen skall utveckla sitt lärande inom form och färg, sitt språk och matte tänk. Barnen lär sig olika form och färg och mönster. Barnen jämför formena och räknar kanterna.

Barnen utvecklar förmågan att skapa och kommunicera och förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som bild, sång, musik, dans och drama. Förskolan ger utrymme för barns fantasi och kreativitet.

Pedagogen förbreder bordet i ateljén med olika material och väljer fem barn för denna gång. Som ni ser finns pappers former i olika färg fin dukat på bordet med tillhörande lim. Pedagogen har klippt olika former med hårt kartong och visar den till barnen och ställer fram olika frågor, vad är det för form? Nästan alla svarar. Varsågod och välja en form som ni vill.Barnen väljer varsin form och kan säga namnet på formen.Varje barn får de form som han/hon vill och går till andra bordet och para ihop det. Det är väldigt spännande och se att hur barnen observerar och försöker hitta den rätta formen och sitta på stolen. En rolig lek, där barnen lär sig matematik också! Pedagogen frågar barnen: ser ni saker runtomkring som har likadant form? Många tittar runt och kan snabbt hitta svaret. Dem är glada och tittar runt på avdelning och hittar olika former och färg. Ganska snabbt förstår barnen sammanhanget mellan formerna och limmet. De tar färgade pappret och limmar fast den på formen. På bordet finns brickor med olika silkespapper i samma färg. Barnen hittar rätt färg till rätt form och börja skrinkla silkespappret och limma fast på formen. Barnen pekar och tittar på varandras former och pratar om formen och räknar kanterna och känner på de. Vi pratar om olika saker som har samma form på avdelningen och visar till varann. Det är formen på ett föremål som gör att vi känner igen det och det är en viktig egenskap. Barnen har i den här aktiviteten fått möjlighet att utveckla: sin förståelse för form och färg, sin förmåga att koncentrera, skapa och använda fin motoriken.

I förskolan används skapande aktiviteter dels för att lära om andra saker, dels för att lära om konstnärliga uttryck. Det kreativa och fria skapandet förutsätter att barnen har något att uttrycka sig med. Barnen utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.

Efterarbete:

Vi kommer under aktiviteten dokumentera genom att fotografera och samla upp citat och diskussioner i anteckningsform. Under tiden kommer även barnen vara delaktiga och reflektera över sitt arbete både tillsammans och i individuellt med oss. Deras ord, upplevelser och tankar sammanställs tillsammans med bilder från momenten i lärloggarna.

 

 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback