Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

De politiska ideologierna och de svenska riksdagspartierna

Tiundaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 30 september 2016

Ideologi kallas en samling tankar, idéer och föreställningar om vad som är viktigt i världen och i livet. Det handlar också om vad man bör och kan göra för att detta ska bli verklighet för så många människor som möjligt. Olika ideologier vill att samhället ska se ut på olika sätt. Därför hör ideologi nära ihop med politik. Människor med samma ideologi kan ibland bilda ett politiskt parti. (Källa: NE.se) I detta arbetsområde ska vi lära oss om de stora ideologierna som påverkat vår historia och som påverkar oss nu.

I detta arbetsområde om ideologierna kommer vi använda oss av läroboken Samhällskunskap 7 - 9. Vi kommer även att titta på utbildningsradions filmer om ideologiernas historia.

Samtidigt som vi läser och tittar på materialet tränar vi på att skriva stödord, göra tankekartor samt skriver sammanfattande texter.

När vi har gått igenom liberalism, socialism, marxism, fascism och konservatism gör vi en jämförande studie och försöker hitta likheter och olikheter.

Vi läser om de svenska riksdagspartierna  och försöker placera in dem i de olika ideologierna.

Arbetsområdet avslutas med ett prov där ni ska kunna visa att ni kan använda de ord och begrepp vi lärt oss, att ni kan resonera kring hur människor påverkar och påverkas av ideologierna samt redogöra för hur de olika ideologierna vuxit fram, ange orsaker och konsekvenser.

Tid för arbetet: Vecka 36-41.

Prov: onsdag 12 oktober

Områden; demokratiska fri- och rättigheter sid 102-108 samt politiska ideologier sid 167-179.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömning politiska ideologier
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback