Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartor

Skapad 2016-09-30 12:43 i Morgongåva skola F-6 Heby
Grundskola 5 – 4 Geografi
Du har kanske använt en karta för att ta reda på vad ett land heter eller var en plats ligger men det går att hitta mer information i kartor. Olika sorters kartor kan visa olika saker. Det finns kartor som visar var det bor flest människor, var havet är som djupast eller var närmaste busshållplats ligger. I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig mer om olika sorters kartor, hur du hittar på en karta och hur du tyder kartans tecken och färger.

Innehåll

Syfte - förmågor du ska utveckla

Centralt innehåll som arbetsområdet tar upp:

Beskrivning av arbetsområdet:

Du kommer att titta på olika sorters kartor och se vilken information du kan få fram från dem. Du kommer att lära dig att använda kartbokens register för kunna slå upp den plats du vill hitta. Du kommer också att läsa faktatexter och titta på korta filmer om kartor och lära dig om tecken färger och skala, längd- och breddgrader. Vi kommer även att lära oss om olika klimattyper, hur havsströmmar påverkar klimatet, att vatten finns i olika former samt vattnets betydelse för människor i olika delar av världen. 

Bedömning av arbetsområdet:

Jag kommer att bedöma:

 • hur väl du kan använda kartor 
 • hur väl du kan diskutera om hur kartan kan användas som källa
 • dina kunskaper om olika typer av klimat och hur det påverkar människornas levnadsförhållanden

Det gör jag genom att lyssna på det du säger när vi diskuterar tillsammans och genom att titta på hur du har löst olika arbetsuppgifter. Vi kommer även att ha ett prov då du får möjligheten att visa dina faktakunskaper.

Arbetstid för arbetsområdet:

Vi arbetar med kartan främst under vecka 35 och 36

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  Ge  4-6

Matriser

Ge
Kartan

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kartor, källor, metoder och tekniker
 • Ge  E 6
 • Ge  C 6
 • Ge  A 6
Du kan använda kartor och andra källor på ett ganska bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur olika källor kan användas.
Du kan använda kartor och andra källor på ett bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur olika källor kan användas.
Du kan använda kartor och andra källor på ett mycket bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur olika källor kan användas.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: