Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsocoach (Annas grupp)

Skapad 2016-09-30 15:49 i Kristiansborgsskolan Västerås Stad
Grundskola 7 – 9 Hem- och konsumentkunskap
Hälsocoach någon till ett mer hälsosamt liv.

Innehåll

Avsnitt 1

 

Din uppgift är att agera hälsocoach till en person. Ge personen råd utifrån följande punkter:

 1. Kostvanor: Vad är inte hälsosamt i det de äter nu och vad skulle vara en lämplig frukost, lunch och middag?
 2. Kostråd kring vad just den här personen behöver tänka på att äta och varför.
 3. Hur personen kan använda tallriksmodellen.
 4. Hur personen kan få en mer hälsosam livvstil(motion, måltidsfördelning osv.)
 5. Ett tydligt middagsförslag med recept till personen.

 Redovisas muntligt; keynote eller film max 5 minuter

Personer att välja mellan:

Hej!

Jag heter Adam är 15 år gammal. Jag är ute och springer två gånger i veckan och går till skolan varje dag, ca 15 minuter. Jag äter sällan frukost på morgonen utan väntar till lunch med att äta. Om jag blir riktigt hungrig innan lunch äter jag godis eller en ljus smörgås från cafeterian. Jag har ofta ont i huvudet. När jag kommer hem efter skolan brukar jag äta en bulle eller frukt. På kvällarna äter jag middag med familjen vid 19. Jag går och lägger mig vid 22 men brukar kolla på mobilen till 23.

 

Hej! Jag heter Markus och är 16 år och tränar basket fyra gånger i veckan. När jag kommer hem från träningen är jag ofta trött och äter några mackor innan jag lägger mig istället för mat. Jag brukar äta gröt till frukost. Jag äter alltid lunch och försöker äta rätt….Jag äter mellanmål innan träningen men ibland blir det bara mackor, ljust bröd oftast. Jag är allergisk mot fisk och skaldjur så vi äter aldrig det hemma. 

 

Hej! Jag heter Lina och är 16 år gammal. Jag cyklar ca 20 minuter varje dag, till och från skolan. Jag äter en ordentlig frukost men skippar ofta lunchen i skolan. Jag är ofta trött i skolan och har svårt att koncentrera mig på eftermiddagarna. Jag är glutenallergiker. Jag tränar 2 gånger i veckan med en kompis. Jag äter middag vid 19 med mamma och lägger mig vid 23.

 

Hej! Jag heter Nils och är 15 år gammal och tränar fotboll tre gånger i veckan. Jag äter alltid frukost, oftast bara fil. Jag äter lunch i skolan varje dag, men jag äter inte grönsaker. Jag blir ofta hungrig på eftermiddagen och äter gärna mackor då. Innan träningen dricker jag alltid en energidryck. Efter träningen äter jag alltid middag, men det blir ganska sent vi brukar ta något lätt.

 

Hej! Jag heter Robert och är 15 år gammal och älskar att spela på datorn. Jag sitter ofta uppe sent på natten och spelar när mina föräldrar lagt sig. Jag äter ingen frukost och kommer ofta sent första lektionen. Jag är ofta trött och har ont i huvudet i skolan. Jag äter alltid i lunch i skolan. När jag kommer hem från skolan är jag oftast inte hungrig men när jag sitter och spelar brukar jag äta mackor eller godis och dricka läsk. Jag tycker inte om idrotten i skolan och jag bruka inte motionera.

 

Hej! Jag heter Kalle och är 16 år gammal och brukar ofta hänga med mina vänner. Vi motionerar inte direkt men åker skateboard varje dag. Jag äter frukost, oftast en smörgås och ett glas juice. Jag äter lunch i skolan, men ofta tar jag en pommestallrik istället för skollunchen. Ibland har jag svårt att koncentrera mig i skolan. Jag blir tung i huvudet och börjar ofta tänka på annat. Jag älskar korv och bacon och vi äter det ofta till middag. Jag sover ca 7 timmar.

 

Hej! Jag är heter Sara och 15 år gammal och pluggar mycket, både i skolan och hemma. När jag pluggar hemma äter jag ofta choklad som belöning. Jag är vegetarian. Jag äter frukost hemma, oftast gröt. Jag äter vegetariskt i skolan på lunchen men får ofta ont i huvudet på eftermiddagarna. Jag tränar gymnastik fyra gånger i veckan. Jag försöker äta fisk en gång i veckan men oftast äter vi från växtriket hemma. Jag har inga fasta sovtider, men det blir oftast mellan 22 och 23.

 

Uppgifter

 • Hälsocoach

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
  Hkk
 • Centralt innehåll
 • Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
  Hkk  7-9

Matriser

Hkk
Hem- och konsumentkunskap år 7-9

Kunskapskrav i slutet av år 9.

F
E
C
A
Välja & motivera
Insats krävs.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Måltider & individuella behov
Insats krävs.
Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: