Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 5

Vi skriver spännande berättelser!

Friskolan i Kärna, Grundskolor · Senast uppdaterad: 30 september 2016

Nu är vi i slutskedet på avsnittet "Superspännande berättelser". I kapitlet har ni fått lära er några användbara knep och strategier för att skriva en spännande berättelse med en tydlig inledning, ett eller flera problem och händelser som med hjälp av miljöbeskrivningar tar oss med på spännande upplevelser. Vi har pratat om hur viktigt det är att en spännande berättelse fångar läsaren tidigt, och gör att man inte vill sluta läsa, och hur man får ihop slutet med ett tydligt avslut och lösning på de problem som dyker upp under berättelsen. Nu ska ni få arbeta med eran egen berättelse under en vecka och tanken är att den ska bli klar nästa fredag den 7/10.

Avsnitt 1

Avsnitt 2

Avsnitt 3

Bedömning

Du kommer att bedömas utifrån den färdiga berättelsen. Jag kommer att bedöma din förmåga att skriva en berättelse med en tydlig inledning, ett eller flera problem och händelser. Miljöbeskrivningar där du med hjälp av ditt språk fångar läsaren samt en lösning på problemet som uppstår i din berättelse och ett tydligt avslut. Jag kommer också att bedöma din förmåga hur du arbetar med språkets struktur.

Lycka till!/Nina


Läroplanskopplingar

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback