Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

Kemins grunder samt luft och vatten

Fässbergsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 3 oktober 2016

Världens minsta byggsten som bygger upp hela världen. Alla grundämnen som finns på jorden och när de blandas så bildas det ännu flera ämnen... Vad består luften av? Vad kan man använda luften till? Kan man använda luft i teknik? Varför är vattnet livsviktigt? Vad är vattnets kretslopp?

Kemins grunder samt luft och vatten är läran om atomer, molekyler och våra grundämnen och dess egenskaper. Vi lär oss att allt runt omkring oss är kemi. Dessutom lär vi oss kemiska och biologiska begrepp. Att luft och vatten är livsviktigt, om fotosyntes och vattnets kretslopp. Även att man kan använda luft och vatten i teknik.

Vi kommer att beröra syftet och det centrala innehållet i Skolverkets läroplan i ämnena kemi och biologi, se nedan.

Arbetet under lektioner sker genom lärares föreläsningar, praktiskt arbete, experiment, faktasökning, spel, diskussioner och skriftliga redovisningar.

Temat avslutas med prov och redovisningar.

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Luftens egenskaper och sammansättning.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback