Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mitt namn på pappersriv - Fritidshemmet

Skapad 2016-10-03 10:41 i Tunaskolan F-6 Lunds för- och grundskolor
Grundskola F – 9
En pedagogisk planering för aktiviteter i fritidshemmet.

Innehåll

Syfte: 

Syftet med denna aktiviteten är att låta eleverna upplever att ibland kan man behöva ha sönder något för att kunna skapa något nytt. Att det behöver inte vara något helt som blir något fint. En möjlighet för förmågan att skapa att möta nya utmaningar och bli utmanad och utvecklas. 

 

Arbetets gång: 

Eleverna får ett A3 papper och uppgiften att inget vitt ska synas när de är klara. Eleverna får också massa olika färgpapper. Genom att riva sönder färgpapperna får eleverna mindre bitar som ska limmas fast på det vita pappret. Eleverna får själv välja färgerna och i vilken ordning eller hur stor yta de ska få täcka med den färgen. 

När hela ytan är fylld, skriver pedagogen elevens namn på deras papper och avslutar konstverket. 

 

Reflektion: 

Eleverna hade svårt att vara bestämda i sin rivning i början men ju mer de rev ju lättare blev och ju roligare blev uppgiften. Färgerna styrde storleken. Behövde de fylla en väldigt liten bit där det syntes vitt så var det färgen som styrde hur stor biten blev som limmades på. 

 

Eleverna hade roligt medan de arbetade och berättade att de såg fram emot när deras namn också stod på. De diskuterade var de skulle hänga upp sina skyltar, på dörren till sitt rum eller på väggen i rummet. 

Kopplingar till läroplanen

  • ge utrymme för elevens förmåga att själv skapa och använda olika uttrycksmedel,
    Gr lgr11
  • Centralt innehåll
  • Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.
    Gr lgr11  -
  • Enkla matematiska resonemang för att undersöka och reflektera över problemställningar samt olika sätt att lösa problem.
    Gr lgr11  -
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: