Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

3

Matematik, åk.3, HT-16

Freinetskolan Mimer , Freinet · Senast uppdaterad: 3 oktober 2016

Matematiska tecken >, <, = digitala hjälpmedel, miniräknaren Utveckla taluppfattningen ( 0-1000), avrunda tal positionssystemet: Ental,tiotal,hundratal,tusental Symbolers utveckling: Hieroglyfer Huvudräkning: Talkamrater och strategier Räknesätten: skriftliga räknemetoder för addition, subtraktion, Räknesätten: multiplikation och division Utveckla tidsuppfattningen och läsa av klockan. Statistik Kunna lösa vardagliga problem med hjälp av olika strategier Slumpmässiga händelser i spel

Centralt innehåll


Naturliga tal och positionssystemet:
Vi kommer att öva på talraden och dela in tal i de olika talsorterna, ental, tiotal, hundratal och tusental. Du ska förstå siffrans olika värde i tal beroende på var man skriver dem, (platsvärdet). Du ska lära dig att avrunda till närmaste tiotal och hundratal och kunna uppskatta om ett svar är rimligt. Du ska kunna något historiskt sätt att skriva tal. t.ex. de romerska siffrorna

De fyra räknesätten:
Du övar på att förstå räknesätten addition, subtraktion, division och multiplikation samt de matematiska tecknen för dem. Du behöver förstå Sambandet addition/subtraktion och addition/multiplikation. Konstruera och lösa textuppgifter.( kunna välja rätt räknesätt i en textuppgift).

Du övar på tal och tabeller. (Addition, subtraktion, multiplikation, division)

Beräkningar av tal och formuleringar av frågor:
Du övar på  huvudräkningsmetoder och att kunna redovisa hur du tänkt.Du skall lära dig att ställa upp tal för att lösa uppgifter. Samt att du ska kunna räkna ut uppgifter med hjälp av en miniräknare.  Du tränar på att kunna skriva egna räknehändelser.

Tid:

Du ska kunna läsa av alla tider på klockan . Du ska lära dig samband mellan tider: år, månader,dagar och kunna skriva dagens datum. Du tränar på att räkna ut tidsskillnader från en tid till en annan.

Sannolikhet och statistik:
Du tränar på slumpmässiga händelser och sannolikhet i olika spel och du tränar att bokföra undersökningar i tabeller och diagram.

Problemlösning:

Du får utveckla din problemlösningsförmåga och kunna använda olika strategier att lösa vardagliga problem på. T.ex. att rita en bild eller skriva uträkningar för att lösa problemet.

 

 

Arbetssätt och arbetsformer

Terminen delas i tre perioder. Med huvudfokus på olika matematiska innehåll. Efter varje period utvärderar du med läraren hur arbetet har gått.

Period 1: Taluppfattning, (ental,tiotal,hundratal,tusental) och räknesätten addition och subtraktion med flersiffriga tal, tiotalsövergångar och uppställningar vid uträkning. Avrundning av tal,  problemlösning

Period 2: Tid, räknesätten multiplikation och division, problemlösning

Period 3: sannolikhet och Statistik. tabeller och diagram.

Veckoplan:

Måndag:

Kl. 9.40-10.30 med Maria och Jennifer

Arbete: Problemlösning och e.a arbete i boken när man är klar.

Tisdag:

Kl. 9.40- ca 10.20 med Jennifer

Arbete:  tabellträning 20 min.( Nomp) därefter e.a

Onsdag:

Kl. 12.00- 13.00 med Maria

Arbete: Laborativ genomgång inom aktuellt område och övning till.

Kl. 13.10- 14.10 med Maria och Elin

Arbete: Färdighetsträning i böckerna m.m.

Elin arbetar med elever enskilt eller i mindre grupp utifrån behov.

Du arbetar med ett matematiskt område ledd av läraren. Varje vecka färdighetstränar du i boken Favorit, på lektionerna. Du arbetar med de sidor läraren gått igenom eller får andra uppgifter som handlar om det gemensamma arbetsområdet. Du får extra träningsuppgifter i din e.a planering, om det efter diagnos visar sig att du behöver arbeta mer inom ett område. (Dessa kan behöva göras hemma). 

Varje vecka tränar du också på huvudräkning och tabellkunskaper. Du färdighetstränar på olika sätt,  här används främst appar på Ipad och diverse dataprogram. t.ex. nomp. Du arbetar med egna utvecklingsmål under delar av¨e.a tiden.

Vi arbetar konkret med positionssystemet och vi spelar olika spel för att träna taluppfattningen och använder centimomaterialet. Vi tittar på olika kulturers talsystem t.ex. det egyptiska.

Vi har genomgångar och diskussioner kring räknesätten. Vi arbetar med sambanden mellan räknesätten.
Vi tränar att tolka textuppgifter och det matematiska innehållet, vi övar att skriva egna räknehändelser och koppla till matematiska beräkningar.

Vi kommer att ha ett sokratiskt samtal i matematik.
Vi kommer använda oss av utemiljön när vädret tillåter.
Vi spelar olika mattespel.


Hela klassen arbetar gemensamt utifrån en matematikbok som heter Favoritmatematik. Du får nomp.se på dator/Ipad där du övar mot egna mål. Du har ett blått räknehäfte att använda på matematiklektionerna där du bl.a. skriver egna uträkningar . 

De här förmågorna kommer att bedömas

Lärarkommentar


Läroplanskopplingar

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Naturliga tal och deras egenskaper samt hur talen kan delas upp och hur de kan användas för att ange antal och ordning

Del av heltal och del av antal. Hur delarna kan benämnas och uttryckas som enkla bråk samt hur enkla bråk förhåller sig till naturliga tal.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Matematiska likheter och likhetstecknets betydelse.

Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Slumpmässiga händelser i experiment och spel.

Enkla tabeller och diagram och hur de kan användas för att sortera data och beskriva resultat från enkla undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg.

Strategier för matematisk problemlösning i enkla situationer.

Matematisk formulering av frågeställningar utifrån enkla vardagliga situationer.

Matriser i planeringen
Räknehändelser (textuppgifter),Tidsuppfattning och positionssystemet, problemlösning
Problemlösning
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback