Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi

Skapad 2016-10-03 21:19 i Kristinedalskolan Stenungsund
Arbetsområde: Geografins metoder, begrepp och arbetssätt. Syfte: Under tre veckor ska vi studera olika geografiska metoder, till exempel hur kartor fungerar, olika slags kartor och vad man kan läsa ut av dem. Vi kommer också att testa på hur digitala kartor fungerar och kan användas till. Man kallar det för geografisk informations system och det förkortas GIS.
Grundskola 7 – 9 Geografi
Under ca tre veckor ska vi studera olika geografiska metoder, till exempel hur kartor fungerar, olika slags kartor och vad man kan läsa ut av dem. Vi kommer också att testa på hur digitala kartor fungerar och vad de kan användas till. Man kallar detta för geografisk informations system och det förkortas GIS.

Innehåll

Pedagogisk Planering för årskurs 7 vecka 39-41 2016

 

Ämne: Geografi

 

Arbetsområde: Geografins metoder, begrepp och arbetssätt.

 

Förmåga att utveckla: Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.

 

Syfte: Under tre veckor ska vi studera olika geografiska metoder, till exempel hur kartor fungerar, olika slags kartor och vad man kan läsa ut av dem. Vi kommer också att testa på hur digitala kartor fungerar och kan användas till. Man kallar det för geografisk informations system och det förkortas GIS.

 

Du ska lära dig om:

  • Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor och olika slags kartor.
  • Metoder som finns för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografisk data med hjälp av GIS och geografiska verktyg som finns på Internet.
  • Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar,regioner och orter.
  • Centrala ord och begrepp som behövs för att förstå och tolka kartor.

 

Arbetsmetoder: Genomgångar, övningar, film och diskussioner.

 

Redovisning: Du ska muntligt och skriftligt få visa dina kunskaper genom övningar och ett prov.

 

Bedömning: Bedömning kommer att ske löpande och vid arbetsområdets slut. Jag kommer att titta på hur:

-Du kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker och vad dessa källor har för trovärdighet och relevans.

-Du använder kartor och andra geografiska verktyg.

-Dina kunskaper om världsdelarnas namngeografi genom att beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska begrepp.

-Du kan använda geografiska begrepp.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: