Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Biologi, Svenska, Fysik

·

Årskurs:

4

Energiutmaningen

Östergårdsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 4 oktober 2016

Med det här materialet hoppas jag att du ska bli nyfiken på saker omkring dig. Att du ska vilja undersöka och ta reda på mer, våga gissa och ibland ha fel men inse att det kanske inte är så fel att ha fel... För att lyckas måste man också våga misslyckas. Har du ätit godissockerbitar någon gång så har du faktiskt ätit misslyckade marshmallows – inte helt fel, eller hur!

Tid

Läsåret 2016/2017

 

Syfte

Du som precis har börjat arbeta med Energiutmaningen har en spännande resa framför dig. Bland annat kommer du att lära dig om energi och om hur vi påverkar miljön – här och långt borta. Hur vi lever, vad vi köper (konsumerar) och det vi äter påverkar människor och miljö på olika ställen på jorden. Hållbar utveckling handlar om att göra förändringar så att livet blir bättre för alla som lever nu och för dem som inte är födda än. Förhoppningsvis inspireras du till att anta utmaningen – att bli en hållbar utvecklare!

 

 

Centralt innehåll

Områden som kommer vi kommer att gå igenom under läsåret:

* Hållbar Utveckling

* Vad är energi

* Energiresurser

* Klimat och miljö

* Mat, hälsa och transporter

* Konsumtion och resurser

 

 Arbetssätt: Hur ska vi jobba?

•  Vi kommer att läsa faktatexter.
•  Diskussionsövningar
•  Experiment
•  Värderingsövningar
•  Lekar
•  Utmaningar

 

 Utvärdering

Utvärdering sker kontinuerligt under arbetets gång och efter de olika momenten. Formen för utvärderingen kommer att variera. Bland annat samtal, test, utmaningar och skrivuppgifter. 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Matriser i planeringen
Fysik åk 4-6 Skolverket
Biologi åk 4-6 Skolverket
Kemi åk 4-6 Skolverket
Svenska A åk 4-6 Skolverkets
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback