Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska, Biologi

·

Årskurs:

5

Vattholma- Naturtyper i världen

Vattholmaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 4 oktober 2016

Vilka är de vanligaste naturtyperna på jorden och vart finns de? Hur anpassar sig djur och växter till olika livsmiljöer? Vad är hållbar utveckling? De ska vi ta reda på under detta arbetsområde.

Syfte


Syftet med detta arbetsområde är att eleverna ska lära sig mer om de olika naturtyper som finns i världen. De kommer då att granska den information de hittar när de jobbar med en naturtyp, de kommer att öva sig på att kommunicera när de ska redovisa sitt arbete och de kommer att jobba mycket med biologins begrepp.

Detta ska vi arbeta med

Vi kommer att diskutera de olika naturtyperna i världen lite kortfattat tillsammans, sedan kommer eleverna fördjupa sig i några naturtyper. Fördjupningen kommer att ske i form av ett grupparbete där de ska beskriva både växter och djurs anpassningar till miljön. Arbetet kommer sedan att redovisas muntligt för varandra i smågrupper/klassen för att öva upp förmågan att kommunicera. Vad är hållbar utveckling och vad kan vi som enskilda personer göra för att bidra till detta? De ska vi ta reda på.

Detta kommer vi att bedöma

Eleverna kommer att bedömas på grupparbetet om naturtyper
och på redovisningen i grupp.
Alla lektioner är tillfällen att visa sina förmågor.
Efter redovisningarna och diskussionerna kommer även ett prov att bedömas
Se matris nedan.


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Biologi åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback