Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sveriges befolkning och välfärd

Skapad 2016-10-05 07:03 i Persboskolan Västerås Stad
"Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela".
Grundskola 7 Samhällskunskap
Under den här kursen kommer du att få lära dig om att vi människor formar och formas av vår omgivning med fokus på Sverige. Vi kommer att läsa om hur det är att vara ung idag jämfört med förr i tiden. Vi kommer att titta på hur befolkningen är sammansatt och hur den på olika sätt samverkar både till gruppers och till den enskilda människans bästa. Efter det här kursen kommer du att få en ökad förståelse för vem du är och vilken roll du spelar i ett större sammanhang.

Innehåll

Frågor till arbetsområdet

Hur ser Sveriges befolkning ut? Vilka är vi och var bor vi? Vad leder befolkningsfördelningen som den ser ut till- för samhället likaväl som för individen? Hur har immigrationen påverkat och utvecklat Sverige till det mångkulturella land vi lever i idag?
Hur jämnas skillnader mellan olika befolkningsgrupper och individer ut? Vad bekostas av skatter och vad betalar vi själva?

 

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta med dessa frågor på följande sätt:

- Genomgångar 

- Diskussioner 

- Korta filmer

- Läsa i boken 

- Arbeta med olika uppgifter

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,
  Sh
 • Centralt innehåll
 • Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.
  Sh  7-9
 • Sveriges befolkning, dess storlek, sammansättning och geografiska fördelning. Konsekvenser av detta, till exempel socialt, kulturellt och ekonomiskt.
  Sh  7-9
 • Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.
  Sh  7-9
 • Immigration till Sverige förr och nu. Integration och segregation i samhället.
  Sh  7-9

Matriser

Sh
Individ och gemenskap- Sveriges befolkning och välfärd v. 15-18

Rubrik 1

E
C
A
Aspekt 1
Du har baskunskaper om hur Sveriges befolkning, dess storlek, sammansättning och geografiska fördelning ser ut idag och hur den har förändrats genom historien. Du har baskunskaper om vilka konsekvenser det får socialt, ekonomiskt och kulturellt.
Du har goda kunskaper om hur Sveriges befolkning, dess storlek, sammansättning och geografiska fördelning ser ut idag och hur den har förändrats genom historien. Du har goda kunskaper om vilka konsekvenser det får socialt, ekonomiskt och kulturellt.
Du har mycket goda kunskaper om hur Sveriges befolkning, dess storlek, sammansättning och geografiska fördelning ser ut idag och hur den har förändrats genom historien. Du har mycket goda kunskaper om vilka konsekvenser det får socialt, ekonomiskt och kulturellt.
Ny aspekt
Du har baskunskaper om den svenska välfärdsstrukturen och hur de fungerar, tex sjukvården, pensionssystemet mm.
Du har goda kunskaper om den svenska välfärdsstrukturen och hur de fungerar, tex sjukvården, pensionssystemet mm.
Du har mycket goda kunskaper om den svenska välfärdsstrukturen och hur de fungerar, tex sjukvården, pensionssystemet mm.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: