Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Evolution & livets utveckling

Skapad 2016-10-05 07:48 i Gamla STR F-6 2021 Båstad
Grundskola 6 Biologi
Vilka har funnits längst, fiskar eller fåglar? Vad är fossil för något? Vilket är det största djur som gått på jorden? Varför har sköldpaddan skal? Och hur vet man allt om hur det var förr???

Innehåll

Varför ska vi arbeta med detta??

De finns även där det är svårt att leva. I varma källor som bubblar och kokar kan man hitta dom. De finns långt in i kalla, hårda glaciärer. De klarar av starka frätande syror och kan sväva runt i tunna luften. Inne i våra kroppar trivs de bra. Vissa är livsviktiga för allt liv på jorden, andra är dödligt giftiga. De fanns här allra först, i haven, när livets utveckling började - bakterier!! För att förstå varför människor och jordens utveckling ser ut som den gör idag så måste vi ta reda på hur det såg ut tidigare och hur utvecklingen har sett ut för både växter och djur. Och hur kan man få reda på saker som hände för flera miljoner år sedan??

 

Vad ska vi göra??

Efter detta arbetsområde ska du:

- veta mer om hur livet utvecklats.

- förstå att livet utvecklas hela tiden även idag och imorgon.

- känna till att människan ingår i livets utveckling.

- kunna ge exempel på hur man kan sortera olika djur.

- känna till vem Charles Darwin var.

Hur ska vi göra??

Vi ska:

- titta på film

- läsa texter

- diskutera

- arbeta med frågor

- göra en serie som visar på livets utveckling

 

Hur bedöms arbetet??

Arbetet bedöms utifrån hur du arbetar med de arbetsuppgifter som du får

samt utifrån de diskussioner vi har i klassrummet. 

I slutet av arbetsområdet kommer vi även att ha ett prov.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
    Bi  4-6
  • Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.
    Bi  4-6
  • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
    Bi  4-6

Matriser

Bi
Livets utveckling Åk 6

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Söka information
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Använda information
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett ganska bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett mycket bra sätt till situationen.
Biologiska sammanhang & begrepp
Du har baskunskaper i biologi. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i biologin. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Du har mycket goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett välutvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett mycket bra sätt.
Livets utveckling
Du kan berätta om livets utveckling. Du ger exempel på hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Du kan berätta om livets utveckling. Du förklarar på ett utvecklat sätt hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Du kan berätta om livets utveckling. Du förklarar på ett välutvecklat sätt hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Upptäckter och deras betydelse
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilket sätt de är viktiga för människan.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilket sätt de är viktiga för människan.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilket sätt de är viktiga för människan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: