Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Beskrivande texter

Skapad 2016-10-06 16:24 i Stadsskogenskolan Alingsås
Du ska få lära dig hur man skriver faktatexter om länder, hur man delar in texten i olika stycken, hur man använder rätt tempus och beskrivande ord. Ni ska skriva faktatexter tillsammans och enskilt. PP:n till vissa delar hämtad från Zick-Zack
Grundskola 4 – 6 Svenska
Beskrivande texter. Du ska få lära dig hur man skriver faktatexter, vi tränar på texter om länder men kommer skriva beskrivande texter om fysiktemat. Vi ska träna på hur man delar in texten i olika stycken, hur man använder rätt tempus och beskrivande ord. Ni ska skriva faktatexter tillsammans och enskilt.

Innehåll

Förmågor att utveckla

Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Det ska stimulera eleverna till att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmågan att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra, att eleverna utvecklar sina kunskaper om svenska språket, dess normer uppbyggnad och struktur.

Så här ska vi arbeta

Vi kommer arbeta med

Klassen studerar länder i norden med hjälp av läromedlet Zick Zack samt andra källor.
Vi arbetar tillsammans med faktatexter och lär oss känna igen en beskrivande text och hur den är indelad i stycken.
Vi arbetar med de språkliga drag som förekommer i en beskrivande text ex. verb i presens, beskrivande verb och kommatecken vid upprepning.
Varje elev ska  på egen hand skriva en beskrivande text om ett valfritt land. Texten bedöms tillsammans med klasskamrater och lärare. Grupperna i Cosmosina ska använda sig av den kunskapen när de skriver gemensamma texter i sin projektbok.


Detta kommer att bedömas:

Hur du förstår syftet med en beskrivande text
Hur du kan hålla dig till ämnet och ge information på ett fungerande sätt.
Hur du kan skriva en med fungerande struktur, med innehållet uppdelat i stycken.
Hur du kan använda de språkliga drag som är typiska för en beskrivande text.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  4-6
 • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  Sv  4-6
 • Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.
  Sv  4-6
 • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.
  Sv  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: