Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

7 - 9

Planering för argumenterande text.

Kullaviksskolan 7-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 7 oktober 2016

Debattartikel

VISA LÄRANDE

Du ska skriva en debattartikel om valfritt ämne. Du ska visa att du känner till  typiska drag för argumenterande text, i detta fallet en debattartikel och hur dessa är uppbyggda. Du skriver och bearbeta din text under lektionstid för att visa din förmåga att utveckla din text till att bli bättre och bättre.



 

MÅL OCH BEDÖMNING

Du ska få ökad kunskap om olika typer av texter och i detta fallet debattartikel. Du ska kunna skriva en debattartikel och använda dig av den form och de regler som används för att skriva denna typ av text. Du ska uttrycka dig i skrift och arbeta med språket för att utveckla din språkliga säkerhet. Du ska bearbeta din text så att din förmåga att nyanserat och preciserat uttrycka dig i denna typen av text, lyfts fram. Till detta har du datorn som hjälpmedel.

Bedömningen avser: Se skriftlig matris som du får vid rättning samt bedömningsmatris nedan.



 

OMRÅDESBESKRIVNING

Vi kommer att läsa debattartiklar gemensamt samt se på dess uppbyggnad. Vi kommer att gå igenom texternas olika delar och titta på det som är typiskt för denna typ text. Vi analyserar några debattartiklar som finns i boken Svenska direkt. Du kommer att skriva en egen debattartikel under lektionstid. Du ska även läsa olika texter för att få inspiration. Läxor kommer att var, under den här tiden, att läsa olika artiklar samt förbereda din text.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback