Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Återbruk

Skapad 2016-10-07 12:05 i Kärlekens skola Halmstad
Återbruk av olika material, grupparbete, miljöproblem
Grundskola 7 – 8 Slöjd
T-shirts, jeans, skjortor och tyger - vad kan det bli av det? Vi shoppar och konsumerar enorma mängder men vad händer sen och hur påverkar det vår planet?

Innehåll

Syfte:

  • Att med nyfikenhet utforska och experimentera med olika material och ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt.
  • Att välja och hantera material för att främja en hållbar utveckling.

 

Uppgift:

Du ska tillsammans med några klasskompisar lära dig mer om ett material och återbruka detta till något nytt. Arbetet presenteras i en utställning där ni både visar vad ni har tillverkat samt berättar om vilken påverkan ert material har på miljön och hur den kan minskas.

 

Fokusområden:

T-shirts, jeans, skjortor, bomullstyger.

 

Genomförande:

Vi inleder arbetsområdet med att återbruka något tillsammans. Därefter får ni i grupper välja ett material som ni samlar in och gör något nytt av. Ni får visa upp era produkter och berätta om ert material för era klasskamrater.

 

Redovisning v. 41:

Tänk på detta:

  • Hur tillverkas materialet (kemikalier, vattentillgång, utsläpp)?
  • Vilka miljöproblem förknippas med materialet (tillverkning, användande, återvinning/återbruk/soptipp)?
  • Arbetsförhållanden vid tillverkning
  • Hur kan ditt material återbrukas och bli något nytt? Presentera både ert egna resultat och hur man kan arbeta vidare. Vad har andra gjort?

Fakta om materialet ska presenteras muntligt och i pappersform som ska delas ut till era klasskamrater. Det ska finnas en skiss/planering samt en arbetsbeskrivning som är färdig eller som ni har gjort själva om någon skulle vilja göra samma sak som ni. Det ska även finnas en eller flera produkter som ni har tillverkat. Bra om ni kan visa med bilder vad man mer kan göra om man vill återbruka ert material.

v.48 lämnas en skriftlig redovisning in där ni skriver om er slöjdprocess inom klädsömnad. I den redovisningen ska det finnas med en reflektion över det ni har lärt er av återbruksarbetet så häng med i era klasskamraters genomgångar!

 

 

 

 

 

 

Matriser

Sl
Slöjd 7-9

Slöjdmatris på enklare svenska

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
1
Du kan skapa saker i olika material på ett ganska noggrant sätt utifrån instruktioner.
Du kan skapa saker i olika material på ett noggrant sätt med hjälp av instruktioner. Du försöker komma framåt i ditt slöjdarbete på egen hand.
Du kan skapa saker i olika material på ett noggrant sätt med hjälp av instruktioner. Du kommer framåt i ditt slöjdarbete på egen hand.
2
Du kan använda verktyg, redskap och maskiner på ett säkert sätt som fungerar ganska bra i slöjdarbetet.
Du kan använda verktyg, redskap och maskiner på ett säkert sätt som fungerar bra i slöjdarbetet.
Du kan använda verktyg, redskap och maskiner på ett säkert sätt som fungerar mycket bra i slöjdarbetet.
3
Du kan välja arbetssätt och anpassa det till kvalitén, till miljön och till målet med slöjdarbetet. Du motiverar ditt val på ett enkelt sätt.
Du kan välja arbetssätt och anpassa det till kvalitén, till miljön och till målet med slöjdarbetet. Du motiverar ditt val på ett utvecklat sätt.
Du kan välja arbetssätt och anpassa det till kvalitén, till miljön och till målet med slöjdarbetet. Du motiverar ditt val på ett välutvecklat sätt.
4
Du kan hjälpa till att utveckla idéer i slöjdarbetet med hjälp av material som finns för att inspirera till skapande.
Du kan utveckla idéer i slöjdarbetet med hjälp av material som finns för att inspirera till skapande.
Du kan utveckla idéer i slöjdarbetet med hjälp av material som finns för att inspirera till skapande och med material som du själv letar upp.
5
Du kan testa på ett ganska bra sätt hur material och tekniker kan användas tillsammans. Du tar hänsyn till sakernas utseende och hur de fungerar.
Du kan testa på ett bra sätt hur material och tekniker kan användas tillsammans. Du tar hänsyn till sakernas utseende och hur de fungerar.
Du kan testa på ett mycket bra sätt hur material och tekniker kan användas tillsammans. Du tar hänsyn till sakernas utseende och hur de fungerar.
6
Du kan hjälpa till att ge förslag och välja arbetssätt som gör att ditt slöjdarbete går framåt.
Du kan ge förslag och välja arbetssätt som efter någon förbättring gör att ditt slöjdarbete går framåt.
Du kan ge förslag och välja arbetssätt som gör att ditt slöjdarbete går framåt.
7
Du kan ge enkla omdömen om hur du har arbetat och använder ord och uttryck från slöjden på ett ganska bra sätt. Du beskriver hur utseende och kvalité på det du har skapat hänger ihop med hur det fungerar.
Du kan ge utvecklade omdömen om hur du har arbetat och använder ord och uttryck från slöjden på ett bra sätt. Du beskriver hur utseende och kvalité på det du har skapat hänger ihop med hur det fungerar.
Du kan ge välutvecklade omdömen om hur du har arbetat och använder ord och uttryck från slöjden på ett mycket bra sätt. Du beskriver hur utseende och kvalité på det du har skapat hänger ihop med hur det fungerar.
8
Du kan förstå vad olika slöjdsaker kan berätta. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur detta hänger ihop med dina erfarenheter och med trender och traditioner i olika kulturer.
Du kan förstå vad olika slöjdsaker kan berätta. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur detta hänger ihop med dina erfarenheter och med trender och traditioner i olika kulturer.
Du kan förstå vad olika slöjdsaker kan berätta. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur detta hänger ihop med dina erfarenheter och med trender och traditioner i olika kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: