Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Vasaskolan - Orientering år 7-9

Vasaskolan, Hedemora · Senast uppdaterad: 7 oktober 2016

Under läsåret kommer vi att orientera. Orienteringslöpning är en idrott där man med hjälp av karta och andra hjälpmedel tar sig till förutbestämda platser. I årskurs 7 och 8 får du öva dig på kartans uppbyggnad, träna orienteringsteknik och du genomför stadsorientering i skolans närmiljö där du får resonera kring vägval. I årskurs 9 tränar vi inför ett orienteringsprov som genomförs i okänd terräng. Det finns tre banor på varje betygsnivå (3 st E-banor, 3 st C-banor samt 3 st A-banor). Varje bana har tre kontroller som du ska hitta och stämpla. Du får själv välja vilka banor du vill prova att klara av under den tid som klassen genomför provet.

Det här tränar vi på:

Årskurs 7
Vi tränar på orienteringskartans grundläggande uppbyggnad såsom karttecken, färgernas betydelse och provar på att göra vägval, passa kartan, använda tumgreppet och kunna följa enklare ledstänger. Vi förbereder oss i klassrummet och provar praktiskt ute i stadsorientering och andra orienteringsövningar.
 
Årskurs 8
Vi repeterar orienteringskartans grundläggande uppbyggnad och arbetar mer med höjdskillnader, ledstänger och kontrollpunkter. Vi varvar teori och planerar vägval utifrån kartor och provar praktiskt ute.
 
Årskurs 9
Vi repeterar orienteringskartans uppbyggnad och orienteringsteknik samt övar att på egen hand hitta vägar och kontroller en bit från ledstänger. Vi tränar teoretiskt och praktiskt i skolans närmiljö samt i skog och mark en bit från skolan. Vi genomför ett orienteringsprov i okänd miljö.

Det här ska du kunna:

Årskurs 7
Para ihop en bild med ett karttecken, veta vad de vanligaste färgerna och karttecknen betyder och hur de ser ut i verkligheten, veta att norr är "uppåt" på kartan, skala, kunna passa kartan efter omgivningen, kunna använda dig av tumgreppet, kunna beskriva vilken väg du valt när du provat stadsorientering.

Årskurs 8
I årskurs 8 ska du dessutom kunna mer om höjdskillnader, ledstänger och kontrollpunkter. Du ska kunna planera ditt vägval innan du orienterar och kunna beskriva och motivera ditt vägval efter genomförd orientering.

Årskurs 9
I årskurs 9 kommer du att få visa dina kunskaper genom ett orienteringsprov i okänd miljö på egen hand.

Det här kommer vi bedöma:

Årskurs 7
Din förmåga att visa vad du kan om kartans grundläggande uppbyggnad med färger, karttecken. Du får visa att du kan passa kartan, och använda tumgreppet. Du förklarar vilken väg du tog på stadsorienteringen.

Årskurs 8
Din förmåga att visa vad du kan om höjdskillnader, hur man använder ledstänger och kontrollpunkter. Du får visa att du kan planera ditt vägval utifrån kartan, och visa och motivera ditt vägval efter genomförd stadsorientering.

Årskurs 9
Du visar vad du kan genom ett orienteringsprov i okänd miljö.


Läroplanskopplingar

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.

Dessutom kan eleven med viss säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.

Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Dessutom kan eleven med god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Matriser i planeringen
Vasaskolan - Orientering år 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback