Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Biologi

Skapad 2016-10-09 16:06 i Maria Parkskolan Helsingborg
Grundskola 5 Idrott och hälsa Biologi
Vi lär oss om kroppens organ och hur vår kropp fungerar.

Innehåll

 Vi läser texter om kroppens olika organ. Vi diskuterar och svarar på instuderingsfrågor. Vi ser på filmer som förklarar och förtydligar samspelet i kroppen. Vi diskuterar hur vi kan bästa sätt ta hand om vår kropp på bästa sätt och hur det påverkar oss. 

Områden som vi läser om är följande: cellerna - kroppens byggstenar, huden - kroppens största organ, skelettet och lederna, hur våra muskler fungerar, blodomloppet och syrets väg genom kroppen, hjärtats funktion, vårt immunsystem , våra luftvägar och lungblåser, matens väg genom matspjälkningssystemet . Kroppens reningsverk , levern och njurarna och hur nervsystemet och hjärnan fungerar. 

 

Efter vi läst och svarat på frågor , diskuterat kommer ni i grupp redovisa ett grupparbete där ni väljer att förklara och presentera 5 olika områden/ organ. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Bi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: