Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kroppen åk 5

Skapad 2016-10-09 17:52 i Hästhagenskolan Lerum
Grundskola 4 – 5 Biologi
Under en period ska vi arbeta om kroppen. Fokus kommer att ligga på hälsa och kroppens organ. Vilken funktion har huden? Behöver vi motion för att må bra? Vad händer med maten i kroppen när vi har stoppat den i munnen? Hur ser det ut inuti vår kropp? Detta är några av de frågor du ska få svar på i arbetet om kroppen och hälsan.

Innehåll

 

Målet med undervisningen

Målet med undervisningen är att du skall lära dig om vad kroppen behöver för att må bra. Du kommer även att få lära dig vad några av kroppens organ heter och hur de fungerar och samspelar med varandra. 

 

 

 

SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Vi kommer att se på filmer

söka information på internet

läsa faktatexter

diskutera i helklass och mindre grupper

Skrivuppgifter

 

 

DETTA SKALL BEDÖMAS 

Efter avslutat arbete ska du ska kunna namnge några av kroppens organ och deras placering, funktion och hur de samverkar. Du ska veta vad kroppen behöver för att må bra. Du ska visa att du har förmåga att delta i diskussioner. Du kommer att bedömas för din arbetsinsats under arbetets gång i klassrummet, enskilt, i par , i grupp och i helklass. Du kommer att bedömas på både skriftliga och muntliga uppgifter.  Efter avslutat arbetsområde dokumenteras bedömningen i biologiämnets matris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: