Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

8

Retorik

Apelskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 6 november 2022

Vi diskuterar och går igenom ämnet retorik för att lära er olika strategier för att lyckas med en bra muntlig presentation, men också hur viktigt det är att vara en god lyssnare.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas:

 

I syftestexten för svenska står det bland annat att "Eleven ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal" och i de övergripande kunskapsmålen står det att "Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal på ett rikt och nyanserat sätt". Det tar vi fasta på och i detta arbetsområdet ska du få känna hur det känns att tala förberett inför andra.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att diskutera och pröva lite olika sätt en god talare använder sig av. Vi går också igenom grunderna i retorik och diskuterar olika talängslan och vad man kan göra för att undvika detta. 

Vi kommer att göra olika övningar där ni får träna på retoriska grepp för att förtydliga det ni säger.

Muntlig framställning av något som är betydelsefullt för er. 

Bedömning - vad och hur

Ni kommer att få ett enkelt prov kring de olika begrepp vi gått igenom kring retorik och de strukturer som hör samman med detta, och ert resultat på detta prov kommer att bedömas.

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte, mottagare och sammanhang. Talmanus samt analoga och digitala verktyg för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på syfte, mottagare och sammanhang. Språkets betydelse för att utöva inflytande.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del utvecklar samtalen och diskussionerna. Eleven framför åsikter med till viss del underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback