Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 8

Europa börjar formas, Tre stormakter och Nya idéer och handelsvägar

Gylle skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 6 november 2016

I det här arbetsområdet ska vi arbeta med hur Europa växte fram efter Romarrikets fall. Hur kom det sig att Europa så småningom blev dominerande? Vilken roll spelade tekniska uppfinningar, sjöfarare och handel? Hur såg maktkampen ut mellan de mäktigaste länderna i Europa ut på 1400-talet till och med 1700 talet?

Syfte

Undervisningen kommer att handla om

Du ska

Känna till och kunna berätta om Karl den store.

Beskriva feodalismen och kunna resonera kring varför det var det vanliga sättet att styra ett rike i Europa under medeltiden.

Kunna beskriva hur handeln först påverkades av att Västrom föll samman, och senare av framsteg och uppfinningar på landsbygden.

Kunna beskriva hur nya uppfinningar under medeltiden bidrog till att befolkningen ökade och att nya städer växte fram.

Känna till när och hur konsten att trycka böcker utvecklades. Kunna föra resonemang om på vilket sätt tryckkonsten påverkade utvecklingen i Europa.

Kunna resonera kring hur man kan använda historien om feodalismen. 1. Om man vill ge en positiv bild av det sättet att styra ett land. 2. Om man vill ge en negativ bild av det som feodalismen kom att betyda.

 

Så här ska vi arbeta

Du kommer att läsa de aktuella sidorna i läroboken enligt det "Arbetsschema" som finns för ämnesområdet.

Du kommer att diskutera i klassen och individuellt med lärare.

Du kommer att lösa instuderingsuppgifter

Vi kommer att  titta på faktafilmer om ämnet. 

Vi kommer att bedöma

Du kommer att kunna visa dina kunskaper muntligt under arbetetes gång och genom ett skriftligt prov. Möjligheten finns att redovisa dina kunskaper muntligt med läraren.

Du kommer att bedömas efter den nationella betygsskalan: E visar att du har grundläggande kunskaper, C att du har goda kunskaper och A att du har mycket goda kunskaper E att du motiverar ett enklare resonemang, C att du motiverar ett mer utvecklat resonemang relativt väl, A att du motiverar ett väl utvecklat och väl underbyggt resonemang
Se matrisen


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Den ökade världshandeln mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.

Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Matriser i planeringen
Historia bedömningsmatris
Uppgifter
Arbetsschema
"Att kunna inför provet"

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback