Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Skriva krönika åk 9

Fässbergsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 22 augusti 2022

En krönika är en personlig tolkning av en händelse. Den skall alltså innehålla krönikörens egna tankar och kommentarer. Krönikor kan skrivas ganska fritt men vissa punkter är bra att alltid tänka på. Vilka dessa är går vi igenom. Vi tittar på krönikan som textform, läser olika krönikörers texter. Eleverna skriver en krönika på ett eget tema och får sedan möjlighet att bearbeta den. I en krönika berättar man om sina personliga tankar kring en aktuell händelse eller företeelse. Den aktuella händelsen/företeelsen kan vara något personligt eller något man har sett/ hört i massmedia. Ofta vill krönikören få läsaren att börja tänka efter själv och väcka engagemang. Krönikor finns i många dags- och kvällstidningar. De är utformade i spalter och ofta är det en återkommande krönikör som har sin egen spalt och som skriver i varje nummer av tidningen. Det är inte alltid journalister, det kan även vara forskare, kändisar och politiker som skriver krönikor.

 

Tidsperiod v35-37

Så här kommer vi att arbeta:

Vi läser krönikor, har textsamtal och tittar på hur en krönika är uppbyggd. Du som elev kan själv läsa krönikor i tidningar och på internet för att få en bild av hur en krönika kan se ut och för att få inspiration. 

Därefter ska vi skriva egna krönikor. Vi arbetar först gemensamt med uppslag och idéer så att alla ska komma igång. 

Vi arbetar med kamratrespons. Visa att du kan ge konstruktiv kritik och att du kan ta emot kritik.

Lämna in krönikan på classroom

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback