Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

Reportage

Varlaskolan norra, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 26 oktober 2016

Detta område inleds med några skrivmoment där slutprodukten skall bli ett reportage. Reportaget skall handla om en klasskamrat utifrån hens framtidsplaner.

Arbetsgång:

  • Föreställ dig ditt liv cirka 10-15 år framåt i tiden. Hur ser ditt liv ut om du tänker fritt? Vad jobbar du med? Bor du i Sverige eller utomlands? På landet eller i staden? Hur ser din arbetsplats ut och vilka är dina arbetsuppgifter? För att göra miljön tydlig behöver du använda flera sinnesintryck (t ex syn, hörsel, lukt...). Tänk stort och fritt men realistiskt.
  • Berätta för din bänkgranne om din framtidsvision och lyssna på hans eller hennes. Hjälp varandra genom nyfikna frågor att vidga perspektivet (göra visionen större och med fler detaljer).
  • Byt anteckningar med varandra. Föreställ dig att du får uppdraget att skriva ett reportage för en tidning, om din klasskamrat. Hur får ni kontakt och var träffas ni?
  • Läs igenom din kamrats och dina anteckningar. Fundera på vad du skulle vilja veta mer om och formulera frågor utifrån det. Du kanske vill veta mer om hur din vän kommit dit han eller hon är. Du kan även börja skissa på en faktaruta (födelseår, familj, syskon, favoritmat etc).

Reportagets olika delar:

Rubrik och ingress: Här ska du fånga tidningsläsarens uppmärksamhet att börja läsa. Ingressen är en kort text, ofta i fet stil, som sammanfattar innehållet i reportaget.

Inledning: Här ska läsaren ledas in i reportagemiljön och få en känsla av närvaro.

Fördjupning: Här är platsen att komma in lite mer på detaljer, t ex med information om hur personen kommit dit där han eller hon är. Variera gärna mellan att berätta och genom fråga-svar (dialog). Du kommer att få exempel på vad det innebär under lektionerna.

Avslutning: Här knyter du ihop texten gärna med en liten ”knorr” på slutet som läsaren kommer ihåg.

Vi lärare kommer att fungera som en slags redaktörer i detta arbete d v s de personer på en tidningsredaktion som styr innehållet i tidningen.

OBS! Det som kan vara lite speciellt är att du skriver reportaget om en klasskamrat, och inte dig själv. Därför är det viktigt att du lägger tid på din framtidsvision, så att din kamrat får tillräckligt med material att jobba med.

På lektionerna kommer vi att gå igenom de typiska reportagedelarna (Rubrik-ingress-miljöbeskrivning, pratminus etc) samt läsa och diskutera exempel på autentiska reportage.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Matriser i planeringen
Reportage
Uppgifter
Reportage inlämning Ht-16
Uppgift 2

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback