Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tomtefest Maskrosen och Tussilagon HT-16

Skapad 2016-11-01 12:42 i Pysslingen Förskolor Solängen Pysslingen
Verksamheten genomsyras av det omsorgsfulla lärandet, där varje barn ges goda didaktiska förutsättningar/utmaningar för att varje barn ska kunna utvecklas i sin fulla potential.
Förskola
Syftet med vår tomtefest är att vi ska på våra enskilda avdelningar skapa en gemenskap tillsammans med barn och föräldrar och samlas kring en tradition vi har på förskolan.

Innehåll

Strävansmål:

  • Vårt mål med tomtefesten är att vi ska samlas, alla barn på avdelningen och samt deras föräldrar, och ha en rolig stund tillsammans som är fylld av glädje, sång och gemenskap. 

VAD ska utvecklas/utmanas?

  • Barnen får utveckla sin identitet och stärka sin självkänsla i närhet till pedagoger och föräldrar.
  • Vi pedagoger ska ge barnen goda förutsättningar att bygga upp varaktiga relationer och känna sig trygga i gruppen,

Genomförande/HUR:

Vem/vilka:

På maskrosen och tussilagon ska vi istället för att gå luciatåg ha en tomtefest. Maskrosen kommer att vara tre pedagoger + 15 barn med respektive föräldrar. Tussilagon kommer vara 3 pedagoger +16 barn med respektive föräldrar. Dessa sker på respektie avdelning med sin barngrupp. Tanken är att vi ska ha samma utgångsläge i planeringen. Vi har valt att ha en tomtefest för att underlätta barnens medverkan till att fira lucia. Vi vill att barnen ska uppleva den dag som en glädjerik dag och inte behöva känna stress, press eller liknande över att behöva prestera inför sina föräldrar.
Vi vill att barnen under aktiviteten ska uppleva trygghet, glädje och en ny tradition tillsammans med oss på avdelningen.

Förberedelser:

Carro skickar ut en inbjudan i god tid för att föräldrarna ska kunna planera sin tillvaro med barnen, vi har även valt ett datum som är efter lucia - 15/12, kl15.00. Vi underlättar för de föräldrar med äldre syskon och som vill kunna delta kring deras luciafirande på respektive avdelningar/skolor.

Inför tomtefesten måste respektive avdelningar påbörja sångsamlingar där vi sjunger våra julsånger. Vi kan även underlätta för barnen genom att spela julmusik under våra aktiviteter. Infor tomtefesten måste det även dekoreras så att avdelningen har rätt stämning, detta löser varje avdelning själva. Vi måste även se över hur många föräldrar som kan delta under festen för att Christer, i köket, ska kunna planera inköp.

Aktiviteter:

Tomtefesten startar den 15/12 kl.15.00, inför detta har vi pedagoger bytt till "tomteliknande kläder" på de barn som har med sig. Vi inleder firandet med en sångsamling där föräldrarna får vara med och sjunga tillsammans med sina barn. Efter sångsamlingen bjuder vi på glögg. saft och pepparkakor. Föräldrarna får tillsammans med sina barn fika, ta en titt på det som respektive avdelning har gjort under höstens gång.  

Efterarbete:

Efterarbetet kommer bestå av att respektive avdelning bloggar ut till föräldrarna där vi beskriver i text och bild vårt firande  samt tackar för vår tomtefest. På avdelningen kommer barnen att få tillgång till foton från festen så att samtal kan uppstå och barnen får möjlighet att reflektera kring vårt firande. Under respektive avdelnings checkpoit kommer tomtef

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: