Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

6

Återbruk åk 6

Ärentunaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 3 november 2020

Du ska tillverka ett slöjdat föremål där du återanvänder ett material. Det kan t ex vara någon utsliten möbel hemifrån eller annat material såsom: trä, plast, gummi, metall, elektronikkomponenter, leksaker. Se vad ni har för material i hemmet som tänkts att kasta för att skapa något nytt hos oss på slöjden. Burkar av alla sorter kan bli fantastiska saker som pryder hemmet eller kommer till användning på skapande vis. Använd er kreativitet för att vara nyskapande.

Syfte/n för arbetsområdet:

Du ska tillverka ett slöjdat föremål som innehåller ett återbrukat material samt även olika material.

Undervisning och bedömning

Du kommer att få en introduktion kring vad återbruk är för något, vilka material man kan slöjd i samt förslag på vad man kan göra av materialen. Därefter gör du din planering som gokännes av läraren. I nästa steg sätter du igång och genomför ditt projekt. Du kommer att få handledningen under vägen när du ställs inför ett problem som du behöver lösa.

Bedömningen görs löpande och vid arbetets slut. Efter avslutat arbete ska du göra en skriftlig värdering av din arbetsprocess.

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Resurshushållning, till exempel genom reparationer och återanvändning av material.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav slöjd åk 1-6
Uppgifter
material - Uppgift
Material

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback