Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

Träslöjd Åk 9: Automata - en mekanisk leksak

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 6 september 2017

I detta arbetsområde får du prova på att vara uppfinnare. Att konstruera en mekanisk leksak, en sk automata, är en utmaning som ställer krav på både uppfinningsrikedom och tålamod, samtidigt som du får använda en rad tidigare slöjdkunskaper i ett helt nytt sammanhang. Automata är ett fenomen som fascinerar människor runt om i världen. Om du går till adressen nedan så får du se några exempel som kanske kan inspirera dig: http://pin.it/dis1s47

ARBETSGÅNG

Din uppgift är att skapa en automata, en mekanisk leksak som bygger på en eller flera mekaniska principer. En del av de mekaniska principerna förklaras bra i följande japanska film: https://www.youtube.com/watch?v=iLyDtxFeevE. Färdiga automata kan du studera här http://pin.it/dis1s47.

Då du sannolikt inte har någon tidigare erfarenhet av detta område är det viktigt att inte skynda igenom idéfasen. Det är viktigt att studera en mängd andra automata samt de olika mekaniska principer som ligger till grund för dessa. Först därefter är det möjligt att komma på vad du ska göra. Visa varifrån du fått din inspiration!

Samtidigt som det är viktigt med det inledande tankearbetet, med skisser och planering, så kommer du att få rikligt med tillfällen att prova dig fram för att få sakerna att fungera. Här krävs tålamod!

Du dokumenterar arbetsprocessen i ord och bild. Det är viktigt att du inte väntar med detta till slutet för då minns du sannolikt inte alla intressanta reflektioner som du gjort under arbetets gång. Ta istället för vana att reflektera lite varje gång. Och använd de riktiga slöjdorden när du berättar Vad du gör? Hur det går? och Varför du gör som du gör?

På slutet skriver du en utvärdering av hela projektet. Instruktion till denna kommer att publiceras här nedan.

 

 

Utvärdering av projektet Automata - en mekanisk leksak

 

Nu är din automata färdig eller nästintill färdig. Nu är det dags att jämföra den ursprungliga idén med det färdiga resultatet, att berätta om arbetsprocessen och de svårigheter du mött på vägen. Skriv i löpande text om punkterna nedan.

  1. Berätta om din ursprungliga idé och varifrån du hämtat inspiration. Förklara varför du valde denna idé och inte någon annan. För nog hade du andra idéer att jämföra med. Om du inte hade någon klart formulerad idé så är det lika bra att erkänna det. Idéer kan faktiskt komma under arbetets gång. Berätta hur det var för dig!
  2.  Även om du hade en klar idé från början, kanske det har hänt saker under resans gång. Blev automatan som du tänkt dig, eller har du gjort ändringar, eller kanske tvingats göra ändringar. Förklara! Har du kanske fått ny inspiration under arbetets gång?
  3.  Berätta om hur du tillverkade din automata. Berätta inte om allt utan fördjupa dig i några arbetsmoment. Hur gjorde du? Vad är viktigt att tänka på för att lyckas? Hur gick det för dig? Vilka problem stötte du på? Kunde du lösa dem själv eller fick du hjälp? Försök att använda rätt slöjdtermer så att man förstår vad du menar!
  4.  Pröva och ompröva. Berätta i vilka situationer du har experimenterat fram lösningar. Har du t ex experimenterat medvetet för att hitta bra lösningar eller endast gjort nya försök när tidigare misslyckats. Hur systematisk har du varit?
  5. Hur bedömer du det färdiga resultatet? Vad är du nöjd med? Förklara. Vad är du mindre nöjd med? Förklara. Om du har mycket kvar, försök att berätta vad som återstår att göra och hur mycket tid du bedömer att du skulle behöva.
  6.  Hur bedömer du din egen arbetsinsats? Har du gjort ditt allra bästa? Har du använt tiden så bra som möjligt? Vad kan förbättras? Om du fick genomföra samma projekt en gång till, vad skulle du då göra annorlunda, och varför?

 

Lämna in denna utvärdering på UNIKUM

 

LYCKA TILL!

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Automata - en mekanisk leksak
Uppgifter
Utvärdering av Automata - en mekanisk leksak
Utvärdering av Automata - en mekanisk leksak
Idéarbete Automata
Automata Idéarbete
Idéeprocessen Automata
Utvärdering av Automata - en mekanisk leksak

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback