Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

2 - 3

La chèvre de M. Seguin

Enheten för flerspråkighet grundskola, Uppsala · Senast uppdaterad: 25 februari 2017

Vill du vara fri vad som än händer? Hur mycket är du beredd att offra för att behålla din frihet ? Vad riskerar du och din omgivning att förlora om du alltid får göra som du vill? Berättelsen om Herr Seguins lilla get ger dig en tankeställare

 

Konkretisering av målen

Du ska kunna

  • beskriva och kommentera en bild muntligt,
  • skriva en kort berättelse utifrån bilden, med början, handling och avslut,
  • böja och stava rätt vanliga ord och använda skiljetecken,
  • bearbeta språket och strukturen i din berättelse efter återkoppling från din lärare,
  • urskilja och stava de vanligaste grammatiska franska homonymer,
  • lyssna på och läsa högt en längre berättelse, upptäcka tillsammans med dina kamrater textens struktur och syfte,
  • resonera kring textens budskap och författarens intentioner,
  • rita några bilder om vad du tycker är viktiga delar i texten,
  • sammanfatta muntligt texten med stöd av bilder,
  • känna igen och använda dialogernas specifika drag för att skriva egna dialoger,
  • skriva en egen text där karaktärernas känslor gestaltas.

 

Undervisning

Vi tittar tillsammans på en bild och du och dina kamrater hjälps åt att beskriva och kommentera muntligt figurerna och miljön. Du fantiserar även på vad som kan gömma sig i skogen i bakgrunden. Du sätter också ord på de känslor som bilden förmedlar. Du lär du dig nya ord och begrepp för att beskriva bilden.

Du får sedan som uppgift att skriva en kort berättelse där du sätter bilden i ett sammanhang, hittar på en början på sagan, namnger och beskriver karaktärerna, bygger upp en handling med tydlig röd tråd och tänker ut ett slut.

Du ser till att skriva hela meningar, med storbokstäver, kommatecken, punkter, och andra skiljetecken. Du försöker använda de stavningsregler du lärt dig. Du får sedan en återkoppling av din lärare och du bearbetar din text med tanke på struktur, stavning och ordförråd. Vi gör en en genomgång av de franska homonymer och böjningsregler som kan kännas svåra och vi tränar dessa med strukturövningar.

På en stordia tittar vi på hur alla elever har tänkt ut sin berättelse, vilka karaktärer och miljöer de har beskrivit, vilka händelser de har berättat och hur de valt att sagan skulle sluta.

Därefter lyssnar vi och sedan läser högt hela sagan om Herr Seguins lilla get av franska författaren Alphonse Daudet. Under läsningen övar du ditt läsflyt och din läsförståelse. Vi poängterar hur viktigt det är med rätt uttal, stumma slutbokstäver, intonation, olika skiljetecken, bindning av slutbokstäver, talflöde och inlevelse.

För att förstå textens budskap tittar vi på textens struktur och vilka olika genrer den innehåller (brev, berättelse, beskrivningar, dialoger). Vi studerar textens syfte och författarens intentioner.

Varje elev väljer sedan ut tre händelser/ögonblick i berättelsen som är viktiga för att förstå texten samt ritar tre bilder som föreställer dessa händelser. Alla bilder samlas sedan och eleverna hjälps åt att fästa dem på tavlan i kronologisk ordning. Med stöd av bildföljden gör du en muntlig sammanfattning av sagan.

Vi dyker in i texten och tittar på alla ord och uttryck som författaren använder för att beskriva karaktärernas (geten och vargen) utseende, deras egenskaper, attityder och handlingar, samt de termer med vilka sagofigurerna benämns. Du samlar alla ord och uttryck i en sexrutig tabell och vi jämför innehållet i tabellen.

Genom att studera dialogerna i texten, lär du dig allt som kännetecknar en dialog: citationstecken, talstreck, ny rad, omvänd ordföljd och sägesverb. Du tränar att använda dessa skrivtecken och att skriva egna dialoger.

Tillämpning

Till sist får du som uppgift att identifiera dig med geten under slutstriden tills vargen äter upp henne. Du skriver ner karaktärens tankar i jag-formen, beskriver hennes känslor, längtan efter frihet, hennes ansträngningar, beslutsamhet eller ånger, om att ha offrat sitt liv för att erövra sin frihet.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter om för eleven välbekanta ämnen.

Ordföljd och interpunktion samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter. Jämförelser med svenskans ordföljd, interpunktion och stavningsregler.

Muntligt berättande för olika mottagare.

Uttal, betoning och satsmelodi och uttalets betydelse för att göra sig förstådd. Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.

Berättande texter och poetiska texter för barn i form av bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.

Matriser i planeringen
Modersmål- Uppsalas bedömningsmatris åk 1-3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback