Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Styrka - mot starkare och uthålligare mukler ht 16

Skapad 2016-11-05 09:41 i Östlyckeskolan Alingsås
Stryka - vilka muskler, hur ska jag göra övningen, hur mycket ska jag belasta...
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Senaste forskningen visar att styrketräning på rätt sätt är bra redan från tidig högstadieålder. Du ska nu få lära dig grundövningar för några muskelgrupper. Allt för att du skall få kunskap om hur du ska hålla din kropp i trim!

Du kommer att få se en film om styrketräning och du kommer skriftligt att få besvara frågor om styrketräning.

Innehåll

Övergripande mål

Att kunna sätta ihop ett eget träningsprogram för att träna uthållighetsstyrka och veta hur man på bästa sätt skall förbereda sig inför ett sådant träningspass och vad man ska göra efter passet för att få ut så mycket som möjligt av träningen.

 

Undervisningen - alla lektioner v 45 - 46

Vi kommer att prata om grunderna i styrketräning, vi kommer också att tillsammans se filmen en Träningsglädje - styrka. Begrepp som ni ska känna till är: Dynamisk styrka (koncentrisk/excentrisk), statisk styrka, uthållighetsstyrka och maxstyrka.

Ni kommer i grupper att få komma överens om fyra övningar som tränar uthållighetsstyrka för rygg, mage, ben och armar. Övningar hittar ni t ex på styrkeprogrammet.se. Ni ska välja övningar som alla i gruppen kan göra och för att individualisera kan vikter användas. Ni kommer att jobba i 2 x 45 s med varje övning. Ni kommer också att få byta övningar med en annan grupp.

 

Bedömning v 47 - praktiskt och teoretiskt

Du ska visa att du kan göra övningarna med rätt teknik, att du väljer den belastning som gör att övningen tränar uthållig styrka för just dig och att du kan genomföra ett helt träningspass. Jag kommer att filma grupperna i slutet av arbetsområdet.

Du får också en skriftlig inlämning där du skall förklara:

- begrepp som hör ihop med arbetsområdet

- varför det är viktigt att träna uthållighetsstyrka

- vad man kan förbereda sig på ett bra sätt inför ett träningspass

- vad man ska tänka på efter ett pass för att det skall ge så mycket som möjligt.

-  ge exempel på övningar som tränar vissa muskler.

- avgöra vilken muskel som tränas i en viss övning

Uppgifter

 • Fyra Styrkeövningar

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
  Idh  7-9
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Styrketräning - med syfte uthålliga muskler

F
E
C
A
Styrketräning
Eleven har deltagit i för liten omfattning för att bli bedömd
Eleven genomför de olika övningarna i viss mån som det är tänkt, har ibland svårt att välja rätt belastning. Har delvis koll på vilka muskler som tränas i de olika övningarna.
Eleven genomför de olika övningarna på ett bra sätt, väljer för det mesta rätt belastning. Har koll på vilka muskler som tränas i de olika övningarna.
Eleven gör de olika övningarna med rätt teknik och belastning, vet vilka muskler som tränas.  
Teori
Varför styrketräna.....
Eleven har inte lämnat in några tankar om styrketräning
Eleven kan på ett enkelt sätt förklara varför det är bra att styrketräna och har kunskaper om hur man ska förbereda sig inför ett pass, vad man bör tänka på under passet och efteråt.
Eleven förklarar och motiverar varför det är bra att styrketräna och har goda kunskaper om hur man ska förbereda sig inför ett pass, vad man bör tänka på under passet och efteråt.
Eleven kan förklara och motivera med väl underbyggda argument varför det är bra att styrketräna och har mycket goda kunskaper om hur man ska förbereda sig inför ett pass, vad man bör tänka på under passet och efteråt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: