Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lek, Spel och Idrott Tema Volleyboll Björkvallsskolan

Skapad 2016-11-08 09:33 i Björkvallsskolan Uppsala
Grundskola 9 Idrott och hälsa
Arbetsområde där vi tränar förmågan att anpassa rörelser med fokus på volleyboll.

Innehåll

Lek, spel och idrott år 9

Mål

Du ska utveckla en allsidig rörelseförmåga och en god kroppsuppfattning och en tilltro till din egen fysiska förmåga. Utveckla din färdighet genom olika teknikövningar med boll. Utveckla din förmåga att anpassa rörelser till omgivningen genom olika samarbetsövningar och lagspel med boll. Utveckla din förmåga att samarbeta.

Bedömningen      

Delta i aktiviteter och anpassa rörelser

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

 

Till viss del – du deltar och är aktiv i de olika övningarna, bollspelen och lekarna på idrottslektionerna.

 Relativt väl – du deltar och är aktiv i de olika övningarna, bollspelen och lekarna på idrottslektionerna. Dina rörelser i de olika momenten vi jobbar med, t ex bollkontroll, koordination, timing och speluppfattning utförs relativt väl. Det betyder att dina rörelser är funktionella och användbara för spelet.

 Väl  – du deltar och är aktiv i de olika övningarna, bollspelen och lekarna på idrottslektionerna. Dina rörelser  i de olika momenten vi jobbar med, t ex bollkontroll, koordination, timing och speluppfattning utförs väl. Det betyder att dina rörelser är funktionella och användbara för spelet samt att du har en mycket god kvalitet på dina rörelser.

 

Du får möjlighet att visa din förmåga att Delta i aktiviteter och anpassa rörelser genom att du deltar aktivt på idrottslektionerna.

 

Undervisningens innehåll samt bedömningsaspekter i Lek, spel och idrott:

Teknikövningar, spelövningar och lagspel i volleyboll. Olika former av bollekar. Samarbetslekar.

Det här tittar vi på när vi bedömer volleyboll:

Slagteknik

 • Ditt tekniska utförande av grundslagen; fingerslag, baggerslag och serve.

Spelförståelse

 • Förmågan att använda rätt slag vid rätt tillfälle
 • Din förmåga att passa bollen inom laget vid spel.
 • Kommunikationen med dina lagkamrater är tydlig och positiv.
 • Du har ett funktionellt rörelsemönster på planen som hela tiden gör dig redo att agera

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  E 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  C 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: