Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsocoach Maserskolan åk 8

Skapad 2016-11-11 13:48 i Maserskolan Borlänge
Du ska genom att agera hälsocoach visa på de kunskaper som du fått under åk 8. Du ska visa på att du har utvecklat ditt kunnande som rör mat,måltider och hälsa. Du ska också visa att du förstår sambandet mellan individuella behov av energi och näring tex vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov,
Grundskola 8 Hem- och konsumentkunskap Idrott och hälsa
Du ska genom att agera hälsocoach visa de kunskaper som du utvecklat i undervisningen. Du ska visa dina kunskaper om sambandet mellan mat, måltider och hälsa. Du ska också visa att du förstår balansen mellan vad och hur mycket du äter jämfört med hur mycket du rör dig.

Innehåll

Din uppgift är att agera hälsocoach. Det innebär att du ska hjälpa en av personerna nedan till en hälsosammare livsstil i ett skriftligt arbete med instruktioner och förslag till den person du valt.

Ni ska hjälpa personen med:

 • Deras kostvanor. Ge förslag på lämplig frukost, lunch, middag och mellanmål.
 • Förklara hur tallriksmodellen kan hjälpa en person med hur mycket och vad den ska äta av olika livsmedel och näringsämnen. 
 • Förklara hur sambandet mellan kost, sömn och fysisk aktivitet kan leda till god hälsa.
 • Hur bör de äta, sova och motionera för att förbättra sin livsstil?

Till din hjälp har du HK-boken, det vi har gått igenom under lektionerna. Du kan även söka efter information på egen hand men då behöver du redovisa din källa. Arbetet ska vara 2-4 sidor med framsida och källorna ni använt ska finnas med.

 1. Edith väger alldeles för mycket. Hon äter ofta godis och skräpmat, t.ex. pizza och dricker mycket läsk. Edith tycker inte om att motionera och hon tycker att idrottslektionerna är det värsta ämnet i skolan. Om hon ska någonstans så får hon skjuts av sina föräldrar. Edith älskar att titta på tv och att vara på sociala medier. Edith är nära att drabbas av diabetes om hon inte ändrar sin livsstil. Hon känner sig ofta omotiverad och trött.
 1. Sven är väldigt smal och väger alldeles för lite i förhållande till sin längd och ålder. Sven äter aldrig frukost eftersom han hellre sover en stund längre på morgonen. Han hoppar ofta över skollunchen och dricker istället mycket energidryck. Det leder till att Sven ofta är trött och inte orkar med skolan. Förut var fotbollsträningarna det roligaste han visste men nu har han ingen motivation och orkar inte genomföra en hel fotbollsträning.
 1. Åke har kommit fram till att han mår bättre av att inte äta köttprodukter så han har bestämt sig för att bli vegetarian. Han vet inte riktigt vad han ska äta istället för att få i sig alla näringsämnen. Åke har samtidigt bestämt sig för att han skulle vilja röra på sig lite mer än på idrottslektionerna. Han önskar att han hade bättre kondition och mer muskler.

Uppgifter

 • Hälsocoach åk 8

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
  Hkk
 • hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och
  Hkk
 • värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
  Hkk
 • Centralt innehåll
 • Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
  Hkk  7-9

Matriser

Hkk Idh
Hälsocoach åk 8 bedömning

Hälocoach

E
För att nå E eller D krävs att DU:
C
För att nå nivå C krävs att du:
A
För att nå B eller A krävs att du dessutom:
Förståelse för kostvanor
Visar på ett enkelt sätt att du förstår varför olika kostvanor kan ge hälsoproblem.
Visar god förståelse för att olika kostvanor kan ge hälsoproblem. Förklarar varför personen behöver äta av de olika näringsämnena.
Visar mycket god förståelse om att olika kostvanor kan ge hälsoproblem. Motiverar och diskuterar fördelar, nackdelar och funktion av de olika näringsämnena.
Förslag på kostvanor
Ger enkla förslag på frukost, lunch, middag och mellanmål anpassade till personen du valt.
Ger utvecklade förslag på frukost, lunch, middag och mellanmål, anpassade till personen du valt.
Ger välutvecklade förslag på frukost, lunch, middag och mellanmål, väl anpassade till personen du valt. Motivera dina förslag.
Tallriksmodell
Visar enkla kunskaper om tallriksmodellen anpassat till den person du valt.
Visar god kunskap om tallriksmodellen anpassat till den person du valt. Förklarar tallriksmodellens betydelse.
Visar mycket goda kunskaper om tallriksmodellen anpassat till personen du valt. Motiverar och diskuterar kring tallriksmodellen anpassat till den person du valt.
Fysisk aktivitet
Ger förslag på lämplig fysisk aktivitet. Ger enkla förklaringar om sambandet mellan fysisk aktivitet, sömn och kost.
Ger utvecklade förslag på lämpliga fysiska aktiviteter. För utvecklade resonemang om hur fysisk aktivitet, sömn och kost kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Ger välutvecklade förslag på lämpliga fysiska aktiviteter anpassade till den person du valt. Ger välutvecklade resonemang om hur fysisk aktivitet tillsammans med kost kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Bedömning
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till hälsa. Därutöver kan eleven föra enkla resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till hälsa. Därutöver kan eleven föra utvecklade resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till hälsa. Därutöver kan eleven föra välutvecklade resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: