Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4

Hövdingens bägare

Vallhallaskolan F-6, Papperskorgen · Senast uppdaterad: 1 oktober 2019

En dag kommer ett bud från kung Alarik i Västbyn. Han utmanar alla sina grannar i olika listiga tävlingar. Östbyns hövding, Ragnar Drakdödare, tar med sig pojken Halvdan, som trots att han både är liten till växten och haltar, är ett geni på att skalda. Så nu gäller det för Halvdan att rädda sin hövding från att bli grundlurad. Och oväntad hjälp får han av Meia, fiendekungen Alariks modiga brorsdotter.

Varför ska vi arbeta med det här?

Språk är vårt främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar vi vår identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra tänker och känner.
Genom undervisningen ska du få möta olika slags texter och ges förutsättning att utveckla ditt språk, identitet och förståelse för omvärlden.

Det här kommer du att få undervisning om

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter och dess budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna,
  • Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor,
  • Skönlitterära betydelsefulla barn- och ungdomsförfattare och deras verk.

 

Det här ska du lära dig

  • läsa en bok med flyt.
  • göra sammanfattningar av innehållet i tidsordning och kommentera innehållet.
  • förstå och diskutera bokens budskap med hjälp av vad du själv varit med om. Beskriva vad du tycker och tänker när du läser.

Så här kommer vi att arbeta

Du kommer att läsa "Hövdingens bägare" av Martin Widmark.

Du kommer få undervisning om olika lässtrategier, som hjälper dig att förstå en text och utveckla din läsförståelse.
Du kommer att arbeta med frågor till boken, både muntligt och skriftligt.
Du kommer att få samtala om frågor kring boken.

Du kommer att få se filmen "Halvdan Viking" och göra jämförelser mellan bok och film.

Det här kommer jag att bedöma

Din förmåga att läsa en skönlitterär bok, där du resonerar kring budskap och beskriver din upplevelse av läsningen. Detta gör du genom att delta i klassdiskussioner och arbeta med frågeställningar utifrån texten.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen på ett enkelt sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback