Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Baskurs Kristendomen och NT ht 2018

Skapad 2016-11-28 14:35 i Medarbetarsamtal Ylva Engvall Mölndals Stad
Ett område om kristendomen, dess framväxt, centrala tankegångar och berättelser ur Nya Testamentet.
Grundskola 7 Religionskunskap
Ett område om kristendomen, dess framväxt, centrala tankegångar och berättelser ur Nya Testamentet.

Innehåll

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,
  Re
 • Centralt innehåll
 • Centrala tankegångar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: protestantism, katolicism och ortodoxi.
  Re  7-9
 • Huvuddragen i världsreligionernas historia.
  Re  7-9

Matriser

Re
Kristendomen och NT

F
E
C
A
Faktakunskaper
Du har ännu inte visat att du har grundläggande kunskaper om religionens historia, dess tro, urkunder och hur man uttrycker sin tro.
Du har visat att du har grundläggande kunskaper om religionens historia, dess tro, urkunder och hur man uttrycker sin tro.
Du har visat att du har goda kunskaper om religionens historia, dess tro, urkunder och hur man uttrycker sin tro.
Du har visat att du har mycket goda kunskaper om religionens historia, dess tro, urkunder och hur man uttrycker sin tro.
Resonera och argumentera
Du har ännu inte visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar i ämnet.
Du har visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar med hjälp av enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Du har visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar med hjälp av utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Du har visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar med hjälp av välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Samband
Du har ännu inte visat att du kan visa på samband och resonera utifrån undersökningar om religioners påverkan av samhället och tvärt om.
Du kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med hjälp av enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Du kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållandevis komplexa samband med hjälp av utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Du kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med hjälp av välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: