Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Människokroppen

Skapad 2016-12-07 08:44 i Wallbergsskolan Grundskolor
Mål, arbetssätt och bedömning kring de förmågor som eleven ska utveckla inom arbetsområdet människans organsystem
Grundskola 5 Biologi
Vår kropp är fantastisk! Är man hungrig kurrar magen, och när man är trött så gäspar man. Om man har sprungit så svettas man och blir man rädd så slår hjärtat snabbare. Kroppen visar på olika sätt hur vi mår och vad vi behöver. När kroppen behöver något försöker den tala om det. Nu ska du få lära dig mer om din kropp.

Innehåll

Arbetsområde

Din kropp består av olika delar, till exempel tarmar, lungor och skelett. Delarna kallas för organ. Som i en fabrik har alla delar i kroppen sin speciella uppgift. De arbetar tillsammans för att få hela dig att fungera. Arbetet i kroppen är igång hela tiden, också just nu när du läser den här texten.

Men vad är det som pågår därinne? Det ska vi lära oss mer om under det här arbetsområdet.

Syftet med arbetsområdet är att du ska öka din förmåga att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör din hälsa. 
Du ska också träna på att genomföra systematiska undersökningar och dra slutsatser av dessa, samt träna på att se biologiska samband i kroppen.

 

Mål för dig som elev:

  • Matspjälkningssystemet; kunna matens väg genom kroppen
  • Andningssystemet; veta hur och varför vi andas
  • Cirkulationssystemet; ge exempel på uppgifter som blodet har
  • Immunsystemet
  • Hälsa och vanliga sjukdomar
  • Muskler; förklarar hur muskler och skelett fungerar tillsammans
  • Skelettet
  • Våra sinnen, sömn och berpendeframkallande medel
  • Pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

 

 

Arbetssätt och innehåll

Vi kommer att läsa faktatexter och arbeta med arbetsblad, göra egna undersökningar och se på filmer. 
I slutet av arbetet kommer du att få göra ett skriftligt prov.

 

Bedömning av ovanstående mål

Det visar du på det skriftliga provet och genom dina resonemang och ditt arbete under lektionerna.

Matriser

Bi
Människans organsystem

Organsystemet

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Diskussion
Jag kan samtala och diskutera enkla frågor som rör hälsa och människokroppen som är relevanta för ämnet
Jag kan samtala och diskutera frågor som röra hälsa och människokroppen, samt ställa frågor som leder samtalet och diskussionen framåt
Jag kan samtala och diskutera frågor som röra hälsa och människokroppen, samt ställa frågor som leder samtalet/diskussionen framåt och som kan fördjupa dem, tex att kunna ställa följdfrågor.
Blodet
Jag kan på ett enkelt sätt beskriva vad blodet består av (vita och röda blodkroppar, blodplättar och blodplasma) och någon av de viktigaste funktionerna som blodet har (åka runt i hela kroppen)
Jag kan beskriva vad blodet består av samt skilja på dessa, (röda blodkroppar transporterar runt syre, vita blodkroppar skyddar mot infektioner osv). Jag kan också förklara några viktiga uppgifter som blodet har och förklara dessa tydligare.
Jag kan beskriva vad blodet består av och jag kan förklara vilken uppgift alla beståndsdelar har. Jag kan förklara blodets olika funktioner med korrekta begrepp.
organ
Jag kan namnen på några organ, vet vart de sitter och några egenskaper
Jag kan namnen på flera organ, vet vart de sitter och jag kan förklara flera olika egenskaper samt resonera varför de är viktiga
Jag kan namnen på flera organ, vet var de sitter och jag kan förklara och resonera dess egenskaper med passande begrepp, samt se några samband i människokroppen.

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Biologiska sammanhang
Kunna förklara hur olika organ eller delar samarbetar med varandra
Kunna förklara några sammanhang och kunna se något samband mellan olika delar i kroppen, tex att det finns ett samband mellan skelettet och immunförsvaret eftersom att de vita blodkropparna bildas i benmärgen.
Kunna se och tydligt förklara flera olika samband i kroppen, tex att det finns samband mellan blodet och immunförsvaret, eftersom att blodet innehållet vita blodkroppar - som försvarar oss mot bakterier.
Kan söka information i olika källor, kan säga något om den valda källan och om information är lämplig - för att sedan kunna använda informationen för att skapa texter/bilder med viss anpassning till det vi jobbar med.
Kan söka information i olika källor, kan ge några orsaker om källan och informationen är lämplig och användbar - för att sedan kunna skapa texter/bilder med anpassning till det vi jobbar med
Kan söka information i olika källor, kan mycket tydligt förklara om källan och informationen är lämplig och användbar - för att sedan kunna skapa texter/bilder med
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: