Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Kuben: Allmän rösträtt i text och bild v.9-19

Lekstorpsskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 24 februari 2017

Allmän rösträtt är något som vi i Sverige, och stora delar av världen, tar för givet, men det är en relativt "ny" rättighet här i Sverige och ännu inte verklighet i hela världen. Ni ska få lära er mer om den här historiska utvecklingslinjen och även fundera kring hur den kan tänkas utvecklas i framtiden.

Varför ska jag lära mig detta?

För att få en större förståelse för vikten av alla människors lika värde och rätten att själv få bestämma över och påverka sitt liv.

För att lära dig mer om hur Sverige har utvecklats till en demokrati och hur utvecklingen kan komma att se ut i framtiden både i Sverige och i övriga världen.

För att bättre kunna förstår vilka historia processer och händelser som ligger bakom "vår" mänskliga rättighet i Kubprojektet: Rätten till familj och äktenskap

 

Vad ska jag lära mig?

Kampen om "Allmän rösträtt"  och rätten till familj och äktenskap i Sverige under 1800- och 1900-talet.

Vad en utvecklingslinje är och hur den kan tänkas fortsätta.

Historiska begrepp

Att använda och vara källkritisk till historiska källor

Att bli säkrare på minst en texttyp/ alt. lära dig minst en ny texttyp

Hur ska jag lära mig?

Filmer 

Genomgångar

Läsa och ta del av historiska källor och dokument

Diskussioner

Modelltexter

Hur ska jag visa mina kunskaper?

Du ska, med hjälp av historiska källor, skriva tre stycken texter där du gör ett besök i historien, en i vår nutid samt en framtidsvision i utvecklingslinjen om "Allmän rösträtt" med fokus på hur detta har påverkat människors rätt till familj och äktenskap

Du ska även gestalta, en eller flera av dina texter, så att budskapet blir ännu tydligare och levandegörs. I det här momentet kommer vi, i så stor utsträckning det går, att samarbeta med bild, slöjd och musik.

Ni ska göra en källkritisk diskussion kring de historiska källor ni använt.

Förmågor

Omvärldsorientering och er kommunikativa förmåga.

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Demokratisering i Sverige. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Matriser i planeringen
Kuben: Allmän rösträtt i text och bild
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback