Åldrar:
1 - 6
Förskolan Eken, Östhammar · Senast uppdaterad: 13 januari 2017
Barnen har utvecklat ett stort intresse för troll. De ser troll överallt! I skogen, när de ser stenar, under våra matbord, när vi läser sagor och sjunger sånger samt i lekar. Vi vill ta vara på barnens önskemål och intressen och därför starta upp ett trolltema!
Vårt syfte och våra mål:
Syftet med vårt Trolltema är att barnen ska få vara delaktiga och påverka dess innehåll. Vi kommer följa barnens önskemål och intressen och fånga det dem intresserar sig för. Vi har upplevt att skogen har fångat barnens intresse där lek och fantasi kommer till uttryck på ett nytt sätt. Deras stora intresse för troll tror vi kan ha påverkats av medias filmer "Frost" och "Trollz" och därför får vi se hur temat kommer utforma sig. Vi vill att barnen ska få nya kunskaper om skogen och vad den ger oss samt börja reflektera över återvinning och hur vi kan bidra till en bättre värld genom att gå till återvinningsstationen och källsortera.
Våra mål:
* Att barnen ska vara medskapare av trolltemat.
* Att väcka barnens intresse för natur, skog och djur.
* Att använda vår skapandeförmåga genom att plocka in naturmaterial.
* Att läsa böcker med anknytning till temat, både om troll, natur, djur och återvinning för att vi ska få mer kunskaper.
* Att använd oss av sång, musik, dans och drama.
* Att väcka ett intresse för återvinning.
Hur vi kommer arbeta:
Vi kommer att vara mycket i skogen då den bjuder på massor av spännande saker. Vi vill även att skogen ska utveckla barnens fantasi så att nya leker skapas med olika naturmaterial. I skogen finns inga färdiga lekmaterial utan vi kommer att få vara kreativa. Vi kanske kan skapa nya egna leksaker? Hur gjorde man förr då det inte fanns leksaker? Vi får ta reda på det! (skapa möss av kottar och troll av stenar).
Vi vill att skogen ska bidra till ett lustfyllt lärande hos barnen. Med inspiration från Frost tror barnen att stenarna i skogen förvandlas till troll på natten. Vi kan titta på olika naturvetenskapliga fenomen som våren bjuder på. Plantering, djur och växter, hur myrstacken vaknar till liv eller vad som krävs för att växter ska kunna växa. Vi kommer att läsa böcker och sagor om onda och goda troll och gå till biblioteket och låna nya sagor. Utifrån boken "Bockarna Bruse" dramatiserar barnen redan nu så detta intresse ska vi bygga vidare på och leka lekar, såsom Pomperipossa. Sång, musik, dans och drama kommer också gå i Trolltemats tecken.
Återvinning är något vi kommer att börja prata om och vad som händer med allt vi förbrukar. När vi är på våra utflykter kommer vi gå och källsortera samt att plocka upp skräp i naturen om vi ser något. Vi kommer även att samtala kring varför det inte får ligga skräp i naturen. På läsvila och samlingar kommer vi även att använda oss av material från "Håll Sverige rent" (te.x. gå ut och plocka skräp) samt titta på en serie från UR "Barr och Pinne räddar världen" tio avsnitt.
Vårt jämställdhetsarbete fortgår med kompissolen, kompishjärtan, känslokort, diskussioner om hur vi ska vara mot varandra. Vi kommer prata om hur man är en bra kompis, påminna varandra om kompissolen och våra kompishjärtan som belyser goda handlingar. Vi kommer även att stötta barnen i konflikthantering och samtala om känslor med hjälp av känslokort. Här kommer vi kunna lyfta frågor kring onda och goda troll. Varför är några troll onda medans andra är goda? Yoga och massage kan också vara ett bra sätt för oss att slappna av.
Dokumentation:
Vi kommer dokumentera med fotografier, filmer och skapande av teckningar. Unikum används för att reflektera över vad vi gör och vad vi har gjort. Det är roligt att se oss på storskärm på Tv:n i film och bild. Med Unikum kan vi även låta barnen återberätta och barnen kan även tillsammans med sina vårdnadshavare få titta, reflektera och förklara vad hen gör på Förskolan!
Utvärdera. Hur går vi vidare:
Läroplan (20)
öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.
att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och
att det utvecklas normer för arbetet och samvaron i den egna barngruppen.
utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,
utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,
utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,
utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar,
utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och
stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik,
får stöd och stimulans i sin motoriska utveckling, och
ge barn möjlighet att lära känna sin närmiljö och de funktioner som har betydelse för det dagliga livet samt få bekanta sig med det lokala kulturlivet.
att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.
förbereda barnen för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter