Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7 - 9

Pedagogisk planering i Kemi, Svaneskolan

Svaneskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 10 augusti 2018

Genom att lära dig om kemins begrepp, modeller och teorier ska du kunna genomföra systematiska undersökningar och granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle.

Ingående moment

I årskurs 7 läser vi om vad naturvetenskap är som inledning av NO. Därefter läser vi om ämnens egenskaper och aggregationstillstånd, luftens sammansättning, olika blandningar och separationsmetoder. Vi läser också om syror och baser.

I årskurs 8 läser vi om atomer, joner och molekyler, organisk kemi, där vi går in på fossila bränslen och jämför dem med andra energikällor. Vi läser även livsmedelskemi, där vi går in på hur de olika näringsämnena ser ut på molekylnivå.

I årskurs 9 läser vi periodiska systemet och elektrokemi.

 

Arbetssätt, examination och bedömning

Vi arbetar muntligt och skriftligt med teoriavsnitt, gör övningar, uppgifter och laborerar på de olika arbetsområdena. Det kan förekomma kamratbedömningar av arbeten. Det kan också förekomma debatter, diskussioner, filmer, studiebesök och egna muntliga och skriftliga elevpresentationer.

Examination och bedömning sker kontinuerligt då eleven visar sin kunskap under arbetets gång, till exempel i en diskussion. Läxförhör och prov förekommer också som examinationsform.  Läxförhör kan vara förberedda eller oförberedda. 

För varje arbetsområde väljer läraren ut vilka kunskapskrav som ska bedömas. Ett arbetsområde behöver inte omfatta alla kunskapskrav.  (Tex utförs kanske inte laborationer i varje område och då kan bedömning av detta inte göras.)

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Svane Kemi Lgr 11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback