Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Praktiskt prov i skador åk 7

Skapad 2017-01-10 18:20 i Kullaviksskolan 7-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Hur kan du förebygga skador i ditt idrottande?

Innehåll

Du ska praktiskt få genomföra olika övningar och utifrån dessa sedan resonera kring upplevelse och skadeförebyggande. Läs instruktionerna noga och följ arbetsgången.

Uppgifter

 • Praktiskt prov om skador

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Praktiskt prov i skador

Kursplanen säger följande om skador

 • Idh   planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
 • Idh   förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
 • Idh  7-9   Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.
E
C
A
Förebygga skador
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Här har du bara beskrivit hur du känner dig, enkla fakta så som vilken skada som kan uppstå vid en av dina aktiviteter, inte alla, men inget om varför eller hur du förhindrar skador.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Här har du beskrivit dina aktiviteter, funderat kring vilka skador som kan uppstå och hur du kan förhindra dem utan att ha utvecklat ditt svar.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Här har du beskrivit dina aktiviteter med tankar som både är förebyggande och reflekterande (om jag hade...eller nästa gång ska jag tänka på...). Du ger utförliga beskrivningar på vilka skador som kan uppstå och hur du hanterar dem på bästa sätt samt hur du förebygger dem.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: