Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Människan

Skapad 2017-01-12 16:49 i Söderfjärdsskolan Vaxholm Stad
Du ska få få lära dig mer om hur kroppen fungerar och vad du kan göra för att hålla den frisk. Din kropp består av olika organ som alla har sin speciella uppgift. Kroppen visar på olika sätt hur vi mår och vad vi behöver. Lyssna på din kropp när den försöker tala om något!
Grundskola 4 – 6 Biologi
Nu ska du få få lära dig mer om hur din kropp fungerar och vad du kan göra för att hålla den frisk. Kroppen består av olika organ som alla har sin speciella uppgift. Den visar på olika sätt hur vi mår och vad vi behöver. Lyssna på din kropp när den försöker tala om något!

Innehåll

Människan  

Syfte

För 7-10 miljoner år sedan levde de första människoliknande varelserna på jorden. Sedan dess har vår planet befolkats av flera olika arter i vårt släkte som till exempel Homo habilis och Homo erectus. Homo sapiens är namnet på den moderna människan och vi har befolkat jordklotet i ungefär 200 000 år. Vår kropp består av olika organ som samverkar så att vi kan leva och må bra. Organen i kroppen är uppbyggda av olika typer av celler. Du ska under de kommande veckorna få lära dig mer om celler och kroppens organ. Ibland blir vi sjuka och det är viktigt att veta vad du kan göra för att motverka det. Vi kommer därför att läsa om sjukdomar förr och nu och vad du kan göra för att slippa dem. Vi ska  även fördjupa oss i sex- och samlevnadsfrågor. Det kommer att handla om befruktningen, våra könsorgan och deras funktion samt frågor och funderingar man kan ha när man närmar sig puberteten eller är mitt i den.

 

Arbetsformer

Under arbetet med människokroppen kommer vi att läsa i Boken om biologi och andra faktaböcker. Du kommer att få göra övningar, delta i diskussioner och svara på frågor. Vidare kommer studierna att innebära några praktiska moment då du kommer att få utlopp för din kreativitet. Vi ska också se ett antal filmer i vilka olika aspekter av kropp och hälsa tas upp. 

 

Utvärdering

Vi kommer att hålla på med arbetsområdet till och med vecka 19. Du kommer att få läsa sidorna 108-129, 134-135 och 138-147 i Boken om biologi. Eventuellt kommer du att få ett skriftligt läxförhör under någon av de kommande veckorna. Måndag 10 maj kommer vi att ha en muntlig examination på hela arbetsområdet. Då ska du kunna:

 • Berätta (i stora drag) om människans historia. (Var och när levde de första människoliknande varelserna. Vilken var den första arten i vårt släkte? Vad var det Homo Erectus kunde göra? Vad kallas den moderna människan och vad skiljde henne från de tidigare förmänniskorna.)
 • Rita en enkel bild av en cell med cellmembran, cellkärna, cellplasma, mitokondrie, lysosom och ribosom.
 • Ange två av hudens funktioner.
 • Berätta om vilka Wilhelm Röntgen och William Harvey var och vad som har gjort dem så berömda.
 • I stora drag beskriva hur matspjälkningsprocessen går till.
 • Redogöra för hur andningen går till. (Hur kommer syret till våra celler och hur fraktas koldioxiden ut ur kroppen?)
 • Beskriva blodets funktion i kroppen med hjälp av begreppen hemoglobin, röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar och blodplasma.
 • Berätta att levern och njurarna renar blodet från skadliga ämnen. 
 • Redogöra för minst två av skelettets uppgifter. 
 • Ange två muskler som du inte styr med hjärnan och berätta varför det är viktigt att dessa muskler arbetar hela tiden.
 • Redogöra för hur signaler med information skickas i kroppen och att alla våra delar av kroppen och organ styrs av hjärnan.
 • Beskriva skillnaden mellan en bakterieinfektion och en virusinfektion.
 • Beskriva minst två förändringar som sker hos pojkar och flickor i puberteten.

Lycka till med dina studier!

Per

    

                                                 Bildresultat för människokroppen

                                           

   

 

                           Bildresultat för människokroppen          Bildresultat för hjärtat                                                          

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6
 • Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  Bi  4-6
 • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
  Bi  4-6
 • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
  Bi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: