Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

Deckare; Läsa/Skriva/Uppleva - åk 8

Norrbergsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 25 augusti 2017

Läs en deckare, analysera och recensera och skriv som avslutning en kort deckarnovell.

Pedagogisk planering Tema Deckare svenska år 8


Det övergripande syftet är att du ska fortsätta att utveckla dina kunskaper i och om det svenska språket. Genom undervisningen ska jag ge dig goda förutsättningar att utveckla ditt tal- och skriftspråk så att du känner trygghet i din språkförmåga och att du kan uttrycka sig i olika sammanhang och syften. Det innebär att du genom min undervisning ska få möjligheter att utveckla ditt språk för att tänka, kommunicera och lära. Och mitt jobb är att se till att dina förutsättningar för inlärningen blir så bra som möjligt.

 

Centralt innehåll: (en beskrivning för att bättre förstå vad läroplanen innehåller och vad det vi som lärare i svenska strävar efter):

 

¤ Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika modeller. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang  

¤ Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag, gäller även det muntliga

  • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar
  • Muntliga strategier med de typiska muntliga inslagen som inledning, väl underbyggda argument och avslutning.

 

Genomförande under de 5 första veckorna av terminen:

Under några veckor kommer vi att läsa en deckare och arbeta med tillhörande uppgifter, där vi pratar om deckare generellt sett och där du ska recensera boken du läst, muntligt inför en mindre grupp. Dessutom tillkommer en uppgift att  skriva en egen deckarnovell. Vi kommer i samband med skrivande av deckarnovellen även att samtala om hur man bygger upp en deckare och vad som är typiskt för olika typer av deckare.

 

Bedömning:

De delar du kommer att bedömas efter är:

språklig variation, textbindning, språkliga normer och strukturer,

person och miljöbeskrivningar,

uppbyggnaden,

bearbetning av egen text efter respons,

Hur väl du har förstått hur en typisk deckare är uppbyggd.

Läsföretåelsen bedöms genom att du får arbeta med tillhörande uppgifter som leder till att du  summerar, förutsäger, värderar, visualiserar och även skapar möjligheter till att tolka texten men även det som inte står, d.v.s det vi brukar kalla för att "läsa mellan raderna". 

 

Tidsplan:

Arbetet kommer att pågå mellan veckorna 37-40. Vecka 40 skall boken vara utläst. Lektionstid avsätts för individuell läsning och varje elev skall föra läsdagbok. Recensionsmall delas ut men kommer också att finnas digitalt för eleverna att tillgå Vvia O365. . Vecka 41 skall en egen deckarnovell skrivas och den ska vara inlämnad senast vecka 42.

(Observera att parallellt med deckartemat kommer även lektionerna att innehålla grammatiska övningar. Ni har fått ett häfte som handlar om satsdelar och det kommer att komma ett prov på det längre fram. Datum ännu ej bestämt. Men det kommer vi att jobba med tillsammans, vid sidan om deckarbok-projektet. )

 

Bedömning:

I bedömningsmatrisen Tema Deckare; Läsa/Skriva/Uppleva - åk 8 nedan så ser du tydligt hur bedömningen sker. 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Tema Deckare; Läsa/Skriva/Uppleva - åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback