Kapitel 6 Tal
När vi har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:
Kapitel 7 Bråk
När vi har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:
Kapitel 8 Procent
När vi har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:
Kapitel 9 Decimaltal
När vi har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:
Kapitel 10 Geometri
När vi har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:
Du och dina klasskamrater har kommit med idéer och förslag på hur ni vill arbeta med matematik. Önskemålen var varierande och många och därför kommer även matematikundervisningen bli varierad. Flera av er önskade att göra matematiken rolig genom att använda digitala quiz. Därför kommer vi, på varje 20 minuters-lektion på måndagar, göra just detta. Det blir förhoppningvis ett lustfyllt inslag i undervisningen som dessutom brukar leda till intressanta diskussioner.
Förutom digitala quiz önskade ni att få arbeta mer i boken, arbeta i grupp samt göra olika spel och lekar. Tillsammans kom vi fram till arbetssätten nedan.
Du kommer att arbeta och lära dig matematik på olika sätt t.ex genom grupparbete, genomgångar, räkning i boken, diskussioner, laborativa material, spel och lekar. En vanlig lektion inleds vanligtvis med en genomgång med tillhörande diskussion följt av arbete i boken. I undervisningen blir det även inslag av olika matematiklekar. Du kommer även att få möjlighet att arbeta med mängdträning i Bingel som är ett digitalt komplement till matteboken. I grupp kommer du att få arbeta med problemlösning där målet är att olika lösningar jämförs och diskuteras.
Varje vecka får du en matematikläxa. Denna läxa handlar inte alltid om samma ska som vi för tillfället arbetar med i klassrummet. Detta gör att du håller igång hela din matematikhjärna med alla olika arbetsområden.
Allt arbete i klassrummet och läxan finns vanligtvis i olika nivåer för att just du ska känna att du utvecklas på en lagom nivå. Dessa nivåer är betecknade som skidbackarna: grunduppgifterna är gröna, önskar du mer utmaning kan du välja att göra röda och ibland till och med svarta uppgifter.
Du visar vad du lärt dig genom att arbeta med diagnosen som hör till varje kapitel samt genom olika övningar och uppgifter. Tänk på att redovisa tydligt, med en siffra/ruta, skriv fakta, fråga, uträkning och svar. Rita gärna en bild eller visa hur du provar dig fram till en lösning.
Jag bedömer din förmåga att arbeta med problemlösning i grupp. Då lyssnar jag på ert samtal, hur ni kan förklara era tankesätt för varandra och hur ni kommer fram till era lösningar.
Arbetet dokumenteras:
- I ditt räkne- och diagnoshäfte.
- Med digitala redskap.Utvärdering sker delvis löpande under arbetets gång men även efter avslutat arbetsområde.