Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

vattenprojektet vt 2017

Skapad 2017-01-17 21:29 i Fasanen Haninge
Förskola

Innehåll

Vi startar upp vårterminens arbete med vattenprojektet med att arbeta med snö och is. Vi upplever dock att det kan vara lite svårt att planera eftersom man inte vet om det finns tillgång till snö och vi kanske får arbeta med is som vi fryst i frysen. Vi bestämmer att vi startar med isballonger och salt/ färg för att ge barnen upplevelsen vad som kan hända med is. För att få ett "hela dagenperspektiv" tar vi in snö i vattenbordet.

Vi kommer också att gå vidare med "vad finns i vatten" ?

Vi berättar för barnen vad vi tänkt och de kommer med olika förslag.

- Det finns fiskar, hajar, bläckfiskar, sköldpaddor, så finns det sådana där skal där bor det sniglar

-Hur ser bläckfiskar ut ?

-De har nio armar. De är oranga, gröna lila.....

-Vad finns längst ner på botten av havet ?

- Stenar

-Finns det träd ?

- Nej

Vi tittar på bilder och upptäcker att det finns koraller på botten och i havet simmar delfiner och sälar.

- Kan man klappa fiskar ? De bor i havet, konstaterar ett barn.

Vi pedagoger kommer nu att fundera hur vi kan gå vidare med barnens tankar.

---------

Vi har tittat på film hela avdelningen på djur som finns i havet. Målat olika djur på papper och på gipsfigurer.

Vi planerar att bygga akvarium av kartonger med barnen indelade i smågrupper.

---------

 Vi vill att det ska synas på avdelningen vilket projekt vi arbetar med därför har vi hängt upp fiskar och bläckfiskar som barnen gjort. Vi kommer att sätta upp bilder på vattendjur på väggen i barnens höjd som de kan relatera till samt göra ett memory med samma bilder.

Utvärdering

Barnen har visat intresse för de aktiviteter vi presenterat. Vi märker att det stimulerat barnens tankar genom att de under dagen dyker upp kommentarer som " Vad är det för fisk vi äter i dag ?" " Jag vill måla, jag vill måla fiskar". De namnger också t.ex vattendjur de sett i en bok. De pratar spontant om att t.ex äta fisk, namn på vattendjur, fiskar lever i vattnet

Barnen har provat på mycket olika material. Vi började terminen med att se film med olika vattendjur. Vi såg filmen flera gånger. Andra gången vi tittade blev barnen mer intresserade av skuggbilden på väggen än av fiskarna. De upptäckte att skuggan hade olika storlek beroende på om man stod nära eller långt ifrån samt att bilden kom på dem själva eller på kompisen. De upptäckte också vid vid ett senare tillfälle att det fanns skuggor ute.

Vi har målat utklippta vattendjur. Då diskuterade barnen färger, skickade de olika färgerna till varandra mm. Vi diskuterade vad det fanns för vattendjur, det mest spännande för barnen var hajar. Intresset vaknade också när vi tog med verkliga fiskar och barnen kom in på att fisken var död. Varför var den död ? Lever den igen om vi sätter ner den i vattnet ? En del barn vågade hålla i fisken, hur kändes den ? Har fisken mun ? osv. Vi undersökte och provade.

Vi ville ge barnen erfarenhet av att jobba med olika material. Gips, lera, klistra -limma, måla har vi arbetat med.

Barnen driver inte projektet framåt, de är beroende av pedagogers inspiration hela tiden.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: