Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 8

Samhällskunskap - lag och rätt åk 7

Öjersjö Brunn B F-4, Partille · Senast uppdaterad: 26 februari 2017

Lag och rätt: (Vad händer egentligen om man råkar trampa lite fel här i livet? Vad har man för rättigheter och skyldigheter i det svenska samhället?)

Syfte

 Syftet med avsnittet lag och rätt är att förstå hur det svenska rättssystemet är uppbyggt samt kunna beskriva vad som händer när någon begått ett brott (förundersöknings- och rättegångsprocessen. Känna till och kunna använda begrepp som hör till området. Påföljder och de olika domstolsnivåerna. Dessutom att själv kunna reflektera, ta ställning och argumentera för vad som är "rätt och fel".

Arbetssätt

Vi kommer att jobba med lag och rätt genom blandade uppgifter, både skriftligt och muntligt. Vi ska se en del filmer för att förstå vad som händer när någon bryter mot lagen.

Exempel på vad som skiljer de olika betygsstegen

Kunskapens BREDD:
Grundläggande/enkelt - du använder inte så många relevanta fakta, exempel, argument eller beskrivningar av hur en samhällsstuktur (t. ex. lag och rätt) är uppbyggd och fungerar.
Mycket goda/utvecklat - du använder många olika relevanta fakta, exempel, argument eller beskrivningar av hur en samhällsstuktur (t.ex. lag och rätt) är uppbyggd och fungerar.
Kunskapens DJUP:
Grundläggande/enkelt - du använder några förklaringar av samband, orsaker, konsekvenser, olika perspektiv, för- och nackdelar.
Mycket goda/utvecklat - du använder flera olika förklaringar av samband, orsaker, konsekvenser, olika perspektiv, för- och nackdelar.

 


Läroplanskopplingar

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Matriser i planeringen
Lag och rätt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback