Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samhällskunskap - lag och rätt åk 7

Skapad 2017-01-20 09:15 i Öjersjö Brunn Partille
Grundskola 7 – 8 Samhällskunskap
Lag och rätt: (Vad händer egentligen om man råkar trampa lite fel här i livet? Vad har man för rättigheter och skyldigheter i det svenska samhället?)

Innehåll

Syfte

 Syftet med avsnittet lag och rätt är att förstå hur det svenska rättssystemet är uppbyggt samt kunna beskriva vad som händer när någon begått ett brott (förundersöknings- och rättegångsprocessen. Känna till och kunna använda begrepp som hör till området. Påföljder och de olika domstolsnivåerna. Dessutom att själv kunna reflektera, ta ställning och argumentera för vad som är "rätt och fel".

Arbetssätt

Vi kommer att jobba med lag och rätt genom blandade uppgifter, både skriftligt och muntligt. Vi ska se en del filmer för att förstå vad som händer när någon bryter mot lagen.

Exempel på vad som skiljer de olika betygsstegen

Kunskapens BREDD:
Grundläggande/enkelt - du använder inte så många relevanta fakta, exempel, argument eller beskrivningar av hur en samhällsstuktur (t. ex. lag och rätt) är uppbyggd och fungerar.
Mycket goda/utvecklat - du använder många olika relevanta fakta, exempel, argument eller beskrivningar av hur en samhällsstuktur (t.ex. lag och rätt) är uppbyggd och fungerar.
Kunskapens DJUP:
Grundläggande/enkelt - du använder några förklaringar av samband, orsaker, konsekvenser, olika perspektiv, för- och nackdelar.
Mycket goda/utvecklat - du använder flera olika förklaringar av samband, orsaker, konsekvenser, olika perspektiv, för- och nackdelar.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.
    Sh  7-9

Matriser

Sh
Lag och rätt

På väg att nå målen
Nivå E
Nivå C
Nivå A
Kunskaper om samhällsstrukturer
Du har baskunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Undersöka strukturer i samhället
Du visar det genom att undersöka hur rättsliga strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar med **enkla** samband.
Du visar det genom att undersöka hur rättsliga strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar med **förhållandevis komplexa** samband.
Du visar det genom att undersöka hur rättsliga strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar med**komplexa** samband.
Använda begrepp
I beskrivningarna kan du använda begrepp på ett ganska bra sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp på ett bra sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp på ett bra sätt.
Påverka & påverkas
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver hur det hänger ihop på ett enkelt sätt.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver hur det hänger ihop på ett utvecklat sätt.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver hur det hänger ihop på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: