Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Sex & Samlevnad - VT17

Källan, Uddevalla · Senast uppdaterad: 21 april 2017

Sex. Egentligen bara en siffra. Men sätt den i samband med relationer och ordet får en annan innebörd. Du kommer i detta område få lära dig om könsorganens uppbyggnad och funktion, synen på sexualitet, befruktning, graviditet och förlossning. Även preventivmedel, könssjukdomar och etiska ställningstaganden och dilemman kommer du att få arbeta med. Du kommer även att arbeta med begreppet hälsa och visa på åtgärder som främjar god hälsa.

Arbetsbeskrivning

Efter detta område ska du:

  • beskriva hur könsorganen är uppbyggda och fungerar och vad som sker under puberteten.
  • redogöra för sexualitetens betydelse.
  • redogöra för hur ett barn blir till, från befruktning till förlossning.
  • redogöra för hur olika preventivmedel skyddar och används.
  • redogöra för hur man kan skydda sig mot de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna.
  • förklara betydelsen och vikten av en hälsosam livsstil.

 

Området innehåller genomgångar, begreppsförklaringar och eget arbete med text frågor.

Du kommer få visa vad du kan genom instuderingsfrågor, diskussioner och samtal.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Biologi Kunskapskrav åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback