- att undersöka och beskriva enkla tekniska lösningar
- att konstruera ett bärhandtag
- om olika enkla tekniska lösningar utifrån funktion och ändamålsenlighet
- använda olika tekniska hjälpmedel tex. sax, griptänger, vattenpass.
Uppdrag 1: Skydda sak och skydda person. I uppdraget ingår tre undersökningar som alla handlar om att undersöka och beskriva enkla tekniska lösningar och vanliga material. Eleverna får sortera artefakter i grupper efter egenskaper, beskriva en artefakt så noga att kamraterna kan känna igen den, samt fundera på vilka material olika artefakter kan tillverkas av.
Uppdrag 2: Vi konstruerar skydd. I uppdraget ingår två konstruktionsuppgifter. I den första börjar eleverna med att konstruera ett bärhandtag som sedan testas och utvärderas. Vi diskuterar vilka krav man kan ställa på bärhandtaget. Vi diskuterar kravspecifikation.
Uppdrag 3: Sätta fast och ta loss. I uppdraget ingår sex undersökningar som alla handlar om att fundera över enkla tekniska lösningar utifrån funktion och ändamålsenlighet. Eleverna får sortera artefakter i grupper efter likheter och skillnader, hur de används och vilken egenskap som är viktigast. De får också beskriva artefakters egenskaper och fundera på deras ändamålsenlighet.
Uppdrag 4: Lodrätt, vågrätt och vinkelrätt. I uppdraget ingår fem undersökningar som handlar om att använda tekniska hjälpmedel. Dessa är lodlina, 3 olika typer av vattenpass samt en vinkelhake.
Uppdrag 5: Hjälpmedel. I uppdraget ingår fem undersökningar av olika hjälpmedel. Dessa är nålpåträ dare, saxar, öppnare, griptänger och osthyvlar. Eleverna gör systematiska undersökningar av artefakterna, reflekterar över behovet av hjälpmedel samt resonerar kring lösningarnas för- och nackdelar.
* Eleven kan genomföra mycket enkla teknik- och konstruktionsarbeten.
* Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet.
* Eleven kan föra enkla resonemang kring vardagsteknik.