Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Historia, Religionskunskap, Svenska

·

Årskurs:

4

Vikingatiden

Vallhallaskolan F-6, Papperskorgen · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Under ca 5 veckor kommer du att läsa om vikingatiden och asatron.

Varför ska vi arbeta med det här

Historia

Genom undervisningen i ämnet historia ska du sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,
  • använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
  • använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Svenska

Genom undervisningen i ämnet svenska ska du sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • formulera dig och kommunicera i tal och skrift,
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • söka information från olika källor och värdera dessa.

Religion

Genom undervisningen i ämnet ska du smmanfattningsvis ges förutsättninar att utveckla din förmåga att:

  • söka information om religioner och andra livsåskådningar och värdera källornas relevans och trovärdighet.

Det här kommer du att få undervisning om:

Historia

  • Nordens kulturmöten med övriga Europa genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingarna resor.
  • Kristendomens införande i Norden och konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
  • Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
  • Exempel på hur vikingatiden kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
  • Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.'Tidsbegreppet vikingatiden samt olika syn på dess betydelse.

Svenska

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige och Norden. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare.
  • Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Religion

  • Hur spår av fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.
  • Berättelser från fornskandinavisk religion.

 

 

Det här ska du lära dig:

Se kunskapskrav nedan.

Så här kommer vi att arbeta:

  • Du kommer att ta del av Historiska museets utställning om Vikingatiden. Du kommer att få lyssna, se bilder och utifrån dessa svara på frågeställningar utifrån utvecklingslinjerna: kulturmöten och levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
  • Du kommer få göra källövningar, där du funderar över vilka ledtrådar historiska fynd ger om människors liv på vikingatiden.
  • Du kommer att få genomgångar om vikingarnas resor.
  • Du kommer att få arbeta med läsförståelse om vikingatiden och asagudar.
  • Du kommer att få läsa ur läroböckerna "Upptäck historia" och "Koll på historia"
  • Du kommer få skriva och rita om hur vikingarna levde, hur kvinnor och barn hade det, vad man livnärde sig på och göra jämförelser med hur du har det idag.
  • Du kommer få läsa om asatron, dess gudar och ritualer. 

Så här ska du visa vad du har lärt dig:

Under arbetets gång samlar du ditt arbete i ett häfte. I slutet av arbetsområdet samlar du ihop ditt material till en egen bok.

I slutet av arbetet blir det ett prov. Du kan läsa på inför provet med hjälp av ditt häfte.


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan beskriva några grundläggande drag i fornskandinavisk och samisk religion och ger även exempel på hur fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla resonemang om källornas användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback