👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Budget

Skapad 2017-01-24 20:54 i Getingeskolan Halmstad
Grundskola 9 Hem- och konsumentkunskap
Ett arbete för en hållbar utveckling av ekonomin. Du känner att det är dags att flytta hemifrån. Det ska bli skönt att få rå om sig själv! Men en det kostar pengar att ha en egen bostad! Hur mycket kostar det? Vad behöver du pengar till? Har du ekonomi till det? Men nu när du precis har fått tag på en egen bostad bestämmer du dig för att flytta! Eftersom du börjat arbeta har du en inkomst. Innan du flyttar gör du en budget för att ha kolla på dina fasta utgifter så du vet vad du har att röra dig med sen. För att kunna veta hur mycket pengar du har behöver du veta din nettoinkomst. I denna uppgift ska du göra en budget, ett resonemang kring dina val och alternativt ett sparförslag.

Innehåll

Gör en budget för ditt framtida liv

Hur ser ditt liv ut när du är vuxen?
Vad tror du att du gör?
I den här uppgiften ska du försöka göra en budget för ditt liv när du är vuxen.
Naturligtvis är det inte enkelt att exakt veta hur livet kommer att se ut.
Därför kommer du att få gissa en hel del.

Gör så här:
Börja med att fundera över hur du tror att ditt liv ser ut när du är vuxen. Besvara skriftligt följande frågor:

 1. Bor du själv eller har du familj? Har du några barn och i så fall hur många?

 2. Har du ett jobb och vilket i så fall?  Denna sida är bra för att se vad man tjänar i olika yrken: allastudier.se Här kan du bl.a. ta reda på vad det finns för jobb och vad man tjänar på olika yrken). Tänk på att vi betalar skatt också; i Västerås ca 32 %                                                                                Eller studerar du? I så fall kan du hitta fakta på www.csn.se där du bl.a. kan ta reda på hur mycket    pengar man kan ha att röra sig med när man är student.

 3. Var och hur bor du? I hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa? För att ta reda på vad det kostar att bo (hyra, räntor m.m.), fråga din lärare , se mimers hemsida, hemnet eller fråga dina föräldrar.

 4. Vilka levnadsvanor har du? Är du ”hemmatypen” som mest sitter hemma (kanske umgås med sambo eller familj), eller den dyrare ”utetypen” som äter lunch ute, sitter på caféer, går på krogen etc? Hur mycket lägger du på nöjen? Motivera hur du tänker kring siffrorna du kommer fram till.

 5. Vilka intressen har familjen? Vad kostar det?

 6. Vilken materiell standard har du? Köper du nya kläder, mobiler, datorer, bilar, eller lever du enkelt med få och billiga prylar? Hur mycket lägger du på dessa poster?

 7. Har ni husdjur? Vad kostar det?

 8. Hur mycket lägger ni på julklappar; presenter och semester?

 9. Vilka försäkringar har ni? Vad kostar de?

 10. Barnens fickpengar? Hur mycket får de?

 11. Sparande?

 12. Återbetalning av CSN?

När du har funderat och skrivit hur du tror att ditt framtida liv ser ut är det dags att göra en budget. Använd dina svar för att fylla i siffrorna.
Svara sedan på följande frågor:

 1. Hur kom du fram till siffrorna i din budget?
 1. Var det enkelt eller svårt att få pengarna att räcka till?

 2. För ett resonemang kring hur budget kan påverka din ekonomiska utveckling och resonera kring konsekvenser för privatekonomin? Använd dessa frågor som hjälp:
 • Varför det är så viktigt att ha en budget?
 • Vad händer om man inte har koll på sin ekonomi?
 • Vilka konsekvenser kan det få?
 • Vad händer om du har bra koll och följer din budget, vilka positiva konsekvenser kan det få?

Redan klar? Fördjupningsuppgift:

Hur kan man spara pengar? Gör ännu en budget där du sparar så mycket som du bara kan! Förklara sedan varför du har kunnat spara på de poster som du har gjort: Var har du hittat priserna/fått tipsen? Ange dina källor!

Intervjua andra om hur de lyckas spara pengar och vad de har för spartips.

 

Arbetet ska vara snyggt sammanställt i skriftlig form.
Har du några andra idéer om hur du kan redovisa arbetet så prata med mig om ditt upplägg först.

Matriser

Hkk
Hem- och konsumentkunskap år 7-9

F
E
C
A
Välja & motivera
Insats krävs.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Konsumtions-alternativ
Insats krävs.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.