Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Historia, Svenska

·

Årskurs:

9

Världens Undergång II - Andra Världskriget

Hamburgsundskolan, Tanum · Senast uppdaterad: 30 augusti 2017

I denna kurs skall vi läsa om mellankrigstiden och det förödande andra världskriget. Vi kommer läsa om Förintelsen och andra folkmord, om nazismen och kommunismens brott mot mänskligheten samt om orsakerna till och konsekvenserna av det andra världskriget.

Mål – Syfte, centralt innehåll och konkretiserade mål

Syftet med undervisningen i historia är att du skall kunna få en historisk ram för att förstå det samhälle vi har idag. Den moderna historien under 1900-talet syftar till att ge dig en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer. Undervisningen syftar vidare till att ge dig kunskaper om demokrati och diktatur och begrepp som "motståndsmän, åskådare och förövare" kommer diskuteras ur folkmordens synpunkt för att få en förståelse om varje människas eget ansvar för den historiska utvecklingen. Genom detta skall du få utveckla dina tankar om vårt samhälle i framtiden, allt ur ett källkritiskt perspektiv. 

Utifrån ovan syfte som är kopplat till beskrivningen i Lgr 11 kommer vi arbeta med det innehåll jag nedan angivit när det gäller historia.  

Konkreta mål som du skall lära dig för området är: 

  • Ord och begrepp som exempelvis: mellankrigstiden, Förintelsen, arbetsläger, koncentrationsläger, blixtkrig, börskrasch, diktatur, folkmord, Gestapo, Gulag, Statsi m.fl 
  • Orsaker till och konsekvenser av andra världskriget 
  • Kunna redogöra för förföljelsen av judar, homosexuella, romer och handikappade samt Förintelsen (och andra folkmord). 
  • Kunna berätta om nazismen och kommunismens brott mot mänskligheten 
  • Ha kunskaper om hur kriget påverkade Sverige och våra grannländer i Norden 
  • Ha kunskaper i källkritik 
  • Lära dig att skriva olika typer av journalistiska texter

 

 

Bedömning – Vad som skall bedömas och hur det går till. Kopplade kunskapskrav

Du kommer bli bedömd på samtliga  delar i undervisningen; både skriftliga uppgifter, muntliga resonemang och ditt ansvarstagande under lektionstid, både i grupp och enskilt. Du kommer få möjlighet att diskutera mänskliga rättigheter, människors enskilda ansvar exempelvis om man har ryggen fri genom att man "bara lydde order". I anslutning till filmer kommer vi föra både skriftliga och muntliga diskussioner som också blir viktiga i din bedömning. Samt i löpande och avslutande skriftliga redovisningar (se bifogad uppgift) får du också möjlighet att visa dina kunskaper. Redovisningar kommer att ske löpande under tidsperioden. Slutuppgiften (här bifogad) lämnas in fredag 17 mars. 

Vilka kunskaper du behöver nå för respektive betygsnivå ser du i tabellen i slutet på denna planering. 

Undervisning – Genomförande och tidsplan

Undervisningen kommer att pågå under v 5-7, 9-10 under SO/SV lektionerna. 

Undervisningen kommer omfatta:

  • Löpande genomgånger kring olika historiska teman och utvecklingslinjer. De flesta av dessa kommer också publiceras i lärlogg. 
  • Studier i häftet om mellankrigstiden, det andra världskriget och folkmord. 
  • Vi skall se och analysera ett antal filmer: Bl.a Schindlers List, Konspirationen, Swing Kids och Hotel Rwanda samt ett antal dokumentärer om förhållandena både i Nazityskland och Sovjetunionen.
  • Muntliga resonemang samt bildanalys om historiska skeenden och etiska dilemman bl a utifrån material från organisationen Levande Historia. 
  • Skriftliga redovisningar enligt bifogad uppgift i detta dokument. Inlämning fredag 17 mars. 
  • Studiebesök i Oslo på Holucaust Center, Hjemmefrontsmuseet och Synagogan den 16 maj. 

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris SH/HI
Kunskapskrav i svenska åk 7-9
Uppgifter
Krigskorren

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback