Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Biologi, Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Anpassning i naturen åk 6

Halvarsgårdars skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 12 april 2018

Hur kan vissa djur leva i snö och kyla? Hur kan vissa växter leva i öknen? Hur mycket påverkar vi människor naturen? Detta är saker som vi kommer att ta reda på.

Under några veckor ska vi arbeta med anpassningar i naturen. Vi kommer läsa och se på filmer om olika naturtyper och hur djur och växter har utvecklats och anpassat sig för att leva just där.

Vi kommer fokusera på 4 områden:

  • Individuella anpassningar
  • Hitta föda
  • Klara sig från fiender
  • Hitta en partner

I slutet kommer eleverna att få skiva en jämförande faktatext, som också bedöms i ämnet svenska, där de ska jämföra två olika djur och hur de har anpassat sig till miljön som de lever i.

 


Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Luftens egenskaper och sammansättning.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen
Anpassning
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback